Program

Najavljujemo koncerte Tamara Obrovac quarteta, jedne od najstarijih Tamarinih glazbenih formacija, s kojom je prije 20 godina, po prvi puta predstavila novi način razmišljanja i komponiranja, u kojem uspješno spaja inspiraciju lokalnim istarskim duhom glazbe i dijalekta s univerzalnim jazz izričajem.

Od tada quartet djeluje u neizmijenjenom sastavu kojeg čine; Tamara Obrovac (glas, skladbe), Matija Dedić (klavir), Krunoslav Levačić (bubnjevi) i Žiga Golob (kontrabas), a na koncertima u veljači, osim skladbi sa posljednjeg CD-a “Ulika revival”, ovi izvrsni glazbenici izvest će i neke starije, neizdane skladbe kao i nekoliko novih, još neizvedenih Tamarinih skladbi.

U izvedbi rijetko izvođene skladbe “Endrigo blues” glazbenicima će se pridružiti i književnik Milan Rakovac, autor stihova posvećenih Sergiu Endrigu, koje je uglazbila Tamara Obrovac. Milan Rakovac inače je i autor stihova jedne od najizvođenijih Tamarinih skladbi “Črno zlo”, koja je doživjela nebrojene glazbene inkarnacije.

Pozivamo vas da i na ovom koncertu podijelite s nama radost muziciranja koju dijelimo protekla dva desetljeća.

Tijekom 20 godina quartet je obišao mnoštvo domaćih i regionalnih pozornica, te odžao čitav niz izvrsno prihvaćenih koncerata na nekim od najpoznatijih inozemnih jazz festivala i klubova (npr. Luneburger Jazz Nights, Jazzahead Bremen, Dusseldorfer Jazz Rally, Jazz au Chellah Maroko, Jazz Festival Steyr, itd.), a njihov posljednji CD “Ulika revival”, koji je izašao 2014. za švicarski Unit records, dobio je izvrsne kritike u mnoštvu relevantnih inozemnih jazz medija.

Evo nekoliko izvadaka iz inozemnih jazz medija o Tamara Obrovac quartetu:

London Jazz News zabilježio je poslije koncerta ispred više od tisuću oduševljenih posjetitelja na Jazz au Chellah festivalu u Rabatu u Maroku:
“Tamara je fenomen koji osvaja publiku. Svojim je triom donijela jednu drugačiju energiju i mnoštvo je ubrzo preklinjalo za još. Obrovčeva ima fenomenalan stilski raspon i smjelost da svoj trio odvede u svako zamislivo raspoloženje.”

Quartet je 2013. održao i izuzetno uspješan koncert u Bremenu na Jazzahead festivalu, u sklopu European Jazz Nights, gdje je izabran za nastup od strane stručnog žirija između više od 300 bandova.
Tom prilikom, Tony Duddley Evans, član žirija i umjetnički savjetnik za Jazzlines Birmingham i Cheltenham Jazz Festival, rekao je: “Od svih nastupa na Jazzaheadu, najviše me se dojmila Tamara Obrovac. Tamara crpi iz istarske narodne tradicije, ali je stavlja u kontekst jazz tria i glazba koju time stvara veoma je originalna i privlačna mješavina jazza i tradicionalne glazbe.”

“Tamara Obrovac se tiho i tajno razvila u jednu od najvećih europskih etno jazz pjevačica…”
(Jazz Podium, Volker Doberstein, Njemačka)

“Obrovac donosi izvanredan osjećaj za improvizaciju i ritmičku napetost, a njezin album spada među najbolje u takozvanom Euro-Jazzu.”
(KulturSPIEGEL, Hans Hielscsher, Njemačka)

“Revival je veliki uspjeh, majstorska zbirka izrazito dirljivih pjesama. Obrovac pjeva na istarskim dijalektima sa stilom koji se oslanja na istarsku narodnu baštinu kao i na suvremeni jazz. Rezultat je snažan i emotivan vokal koji uvlači slušatelja u slike i raspoloženja skladbi, bez obzira na razumijevanje riječi. Obrovac je talentirana i izražajna pjevačica, a instrumentalisti su joj ravnopravni u svakom smislu.”

(All About Jazz, Bruce Lindsay, SAD)

“Za mnoge je hrvatska pjevačica Tamara Obrovac još uvijek “novi glas” iako je “Ulika revival” njezini deveti nosač zvuka. I to kakav! Izuzetno kreativnog i slikovitog zvuka.
Sa svojim kvartetom pjevačica iz Istre, sa 12 pjesama koje je sama napisala, dočarava šarmantne i slikovite zvuke u kojima se isprepliću melodije i dijalekti hrvatske muzike i modernog jazza.
U svakom momentu preslušavanja dojmljivo je prisutno kako se ti različiti utjecaji sljevaju u uzbudljivo razigranu glazbu. Impresivno!”

(Jazzthetik, Njemačka)