Samo klasici: od Casablance do Građanina Kanea

U Kinoteci ovaj tjedan pogledajte bezvremensku filmsku romansu Casablancu, Wendersonovog Američkog prijatelja s Dennisom Hopperom u glavnoj ulozi i čak tri filmska naslova velikog Orsona Wellesa

This is the beginning of a beautiful friendship We’ll always have Paris poznati su citati slavne Casablance (1941., red. Michael Curtiz), jednog od najpoznatijih filmova zlatne ere Hollywooda koji ponovno stiže u kino koje volimo. U ovoj bezvremenskoj filmskoj romansi Humpreyja Bogarta i Ingrid Bergman možete uživati u utorak, 9. svibnja.

 

Krimi drama Wima Wendersa Američki prijatelj s Dennisom Hopperom i Brunom Ganzom u glavnim ulogama na rasporedu je u srijedu, 10. svibnja. Radnja filma temelji se na poznatom romanu Ripley’s Game Patricije Highsmith koji je 2002. doživio poznatu ekranizaciju s Johnom Malkovichem.

 

Slijede čak tri naslova slavnog Orsona Wellesa. Četvrtak donosi Wellesov debitantski uradak koji mnogi nazivaju najboljim filmom ikada, a smatra se i jednim od najinovativnijih djela u filmskoj povijesti. Riječ je o Građaninu Kaneu (1941.) koji prati život i karijeru medijskog magnata Charlesa Fostera Kanea. Priča o Kaneu otkriva se ponajviše kroz prisjećanja, uz potragu za značenjem koje se krije iza magnatove posljednje riječi – pupoljak.

 

Drugi film koji potpisuje Welles, Veličanstveni Ambersonovi (1942.), jedno je od najboljih ostvarenja svog vremena, s svoje mjesto u Kinoteci pronaći će u petak, 12. svibnja. Riječ je o filmskoj adaptaciji istoimenog romana dobitnika Pulitzera Bootha Tarkingtona o američkoj uglednoj i bogatoj obitelji u osvit industrijske revolucije s ljubavnom pričom u pozadini. Smatra se, zbog naknadnog kraćenja i dosnimavanja, “izgubljenim remek-djelom”.

 

Wellesov Proces iz 1962., temeljen na romanu Franza Kafke, u kojem glume Anthony Perkins, Jeanne Moreau, Romy Schneider, Paola Mori i Akim Tamiroff na repertoaru je u subotu, 13. svibnja.

 

Najmlađe u subotu ujutro očekuje nizozemski film Mali gangster iz 2015. godine, temeljen na uspješnom romanu za djecu Marjon Hoffman o jedanaestogodišnjem Riku koji “prodaje priču” da je sin opasnog gangstera kako bi izbjegao maltretiranje u školi.

 

Svi filmovi počinju u 20 sati, osim subotnje matineje koja je na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna.