Animafest u Kinoteci: fantastični animirani naslovi za sve uzraste

U utorak, 6. lipnja počinje cjelotjedni program Animafesta u Kinoteci, koji donosi odabrane animirane filmove recentne svjetske produkcije. Svaki dan do petka u 9:30 i u 11:30 sati te u subotu u 15:30 i 17:30 sati prikazivat će se filmovi iz programa Natjecanje filmova za djecu koji se sastoji od četiri segmenta razdijeljena prema uzrastu u trajanju od 50 do 90 minuta. Ovogodišnji izbor u središte postavlja djevojčice i dječake koji u sebi otkrivaju snagu za promjenu svijeta koji ih okružuje. Prvi program (4-7 godina) pun je priča o prijateljstvu mladih junaka koji se hrabro te uz pomoć sitnih trikova i velikog srca nose s izazovima, filmovi za mlađe školarce (7 – 10) nose jednostavnu, ali vrlo važnu poruku: svi smo različiti, no svi smo jednaki, treći program (10 – 14) sadrži mnogo za taj uzrast primjerenog humora i akcije, a junaci iznova otkrivaju i ljepotu prirode ili svoj pravi identitet. Naposljetku, u programu za mlade (14 +) filmovima su zajedničke mladima bliske i važne teme poput izgradnje samopoštovanja, otkrića vlastitih granica i snage, svjetova mašte, aktualnih zbivanja, crtica iz znanosti i humora.

 

Obiteljski program idealan je za djecu u pratnji roditelja  i sastoji se od izbora adaptacija ruskih bajki (9. i 10. lipnja, 15:30 i 11:30), programa u skladu s uzrastom 5+ i 7+ (6. i 7. lipnja 17:30), dva filma o Grubzonu, junaku popularnih slikovnica (9. lipnja, 17:30) i dugometražnog, raskošno animiranog filma Put na sjever (8. lipnja, 17:30).

 

Od filmova koji se natječu za Grand Prix Velikog natjecanja dugometražnog filma u Kinoteci će biti moguće pogledati čak njih osam. Među njima je i Crvena kornjača, dirljiva ljubavno-obiteljska fantazija koja stiže iz svjetski poznatog Studija Ghibli, a čiju režiju potpisuje oskarovac i pobjednik Animafesta Michaël Dudok de Wit. Moj život kao tikvica Claudea Barrasa također je bio nominiran za Oscara, a riječ je o filmu o gorko-slatkom životu u domu za nezbrinutu djecu, ispunjenom  toplim emocijama i dječjim nepodopštinama. Djevojka bez ruku, adaptacija bajke braće Grimm u režiji Sébastiena Laudenbacha, ističe se pak animacijom kakvu rijetko susrećemo u dugom metru. Pravi odabir za sve ljubitelje anime je U ovom kutu svijeta Sunaoa Katabuchija, rađen je prema istoimenoj mangi. Kineski crnohumorni gangsterski neo-noir Ugodan dan! stiže na Animafest ravno iz glavnog programa Berlinalea, a riječ je o kritičkom komentaru na suvremenu Kinu zavijenom u poetiku inspiriranu radovima Tarantina, Guya Ritchieja, braće Coen i Wonga Kar-Waija. Korejski Moji psi Jinjin i Akida (r. Cho Jong-duck) obiteljski je film o ozbiljnim temama, no s dozom humora, toplih boja i dječjih avantura. Bill Plympton (zajedno s Jimom Lujanom) na Animafest se vraća s Osvetom, pričom o bivšem bajkeru i hrvaču, sada američkom senatoru koji u prljavi posao uvlači nespretnog očalinka Roda, a koju je nacrtao u potpunosti rukom, u svom prepoznatljivom karikaturalnom stilu. Na američkom tlu, ovoga puta onom srednjeg Zapada, smjestila se i jedna prkosna obitelj farmera iz filma Pod poplavom Joela Benjamina.

 

Besplatni programi u okviru Animafesta u Kinoteci uključuju izbor nagrađenih filmova 7. internacionalnog festivala animiranih filmova djece i mladih u Varaždinu (VAFI) (10. lipnja, 13:30), Majstori animacije: Hrvatski animirani film 1969 (7. lipnja, 15:30) i Kino za uši (8. lipnja, 20:00).

Kinoteka će također ugostiti Animafestov program Cartoon d’Or (9. lipnja, 20:00) koji prikazuje finaliste istoimene europske nagrade za najbolji animirani film nakon kojeg slijedi program animiranih filmova hrvatskih strip-autora.

Raspored: http://www.animafest.hr/hr/2017/schedule