Rujan u francuskom stilu: nakon Tatija gledamo Jean-Luca Godarda

“Postoji film prije Godarda i film nakon Godarda.” (F. Truffaut)

 

U novom tjednu kino Kinoteka nastavlja ciklus Jacquesa Tatija, s filmovima Trafic (1971). i Parada (1974.), nakon čega započinje s prikazivanjem ciklusa jednog od najpoznatijih redatelja francuskog novog vala, Jean-Luca Godarda.

Posljednji Tatijev filmski naslov u kojem se pojavljuje slavni lik gospodina Hulota – Trafic bit će prikazan u utorak, 19. rujna. Ovoga puta Hulot je dizajner automobila koji kreće na put u Amsterdam kako bi na sajmu automobila predstavio svoj najnoviji model. No na putu ga očekuju mnoge prepreke i pitanje je hoće li stići na vrijeme.  U srijedu, 20. rujna slijedi razigrana i maštovita Parada u kojoj Tati na pozornici izvodi cirkuska djela i još jednom se dokazuje kao majstor komedije.

 

Sredinom tjedna u Kinoteku stiže francuski novi val (Nouvelle vague)  s najboljim filmskim uratcima jednog od svojih začetnika i najznačajnijih predstavnika, Jean-Luca Godarda. Ciklus započinje u četvrtak, 21. rujna s naslovom Do posljednjeg daha iz 1960. godine, koji se uvrštava među najvažnija ostvarenja ovog pokreta, a riječ je ujedno i o prvom Godardovom filmu uopće. U ulozi Michaela Poiccarda gledamo Jean-Paula Belmonda koji nakon krađe i ubojstva s djevojkom pokušava pobjeći u Rim. Do posljednjeg daha označio je i prekretnicu unutar novovalnog pokreta, između ostalog zbog uporabe tzv. jump cuts – iznenadnih promjena kadra.

U petak, 22. rujna gledamo Živjeti svoj život, Godardovu dramu iz 1962. o životu mlade parižanke ispričanu kroz dvanaest priča s Annom Karinom u glavnoj ulozi. Nana (A. Karina) radi u trgovini gramofonskim pločama, no sanja o tome da postane glumica te odlučuje ostaviti muža i dijete. Bez novaca i bez mogućnosti da upiše glumu prepušta se životu pariške prostitutke. Uskoro se zaljubi u mladog umjetnika i pokušava prekinuti sa starim načinom života. Glazbu za film potpisuje legendarni Michel Legrand.

Tjedan u Kinoteci zatvorit će u subotu, 23. rujna glasoviti Mali vojnik iz 1963., s motivima alžirskog rata i ponovno Annom Karinom u glavnoj ulozi. Film prati Brunu, mladog člana francuske tajne službe koji u Švicarskoj pokušava izbjeći regrutaciju. Odbija zadatak da ubije aktivista alžirskog Fronta nacionalnog oslobođenja (FLN) i u međuvremenu se zaljubljuje se u Veronicu nepoznatih političkih veza. Francuzi počinju sumnjati da je dvostruki agent.

Foto: Courtesy Photofest

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna, osim za subotnju projekciju koja se prikazuje u sklopu programa Centra Cesarec Vrata širom otvorena uz besplatan ulaz za sve građane. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.