Ovotjedni repertoar Kinoteke donosi posebne programe i premijere

Uz dvije svečane premijere, u Kinoteci vas ovaj tjedan očekuju i radiofonijske izvedbe, hommage Anti Perkoviću, koncert grupe glazbenika i “Život od milijun dolara”

Nakon posljednjeg naslova iz ciklusa Claudea Leloucha “Jedan muškarac i jedna žena, 20 godina kasnije” iz 1986. godine koji će biti prikazan u utorak, 31. listopada i kratke pauze koja stiže sa 1. studenim, ovaj tjedan u Kinoteci donosi nekoliko posebnih programa i premijera.

 

U četvrtak, 2. studenoga u 20 sati na rasporedu je premijera kratkometražnog dokumentarnog filma “Spona” Krešimira Katušića o umjetnicima koji nastoje spoznati sebe i svijet oko sebe, stvarajući prostor za transformaciju kroz dijeljenje iskustava i ostvarivanje dijaloga. Poslije projekcije slijedi koncert glazbenika koji su sudjelovali u filmu (Krunoslav Levačić, Tena Novak Vincek, Hrvoje Klemenčić, Roko Crnić, Matija Brajković, Miro Manojlović, Danijel Benko, Maroje Peršić, Luka Peršić), a ulaz na projekciju i koncert je slobodan.

 

Svečana premijera filma “Sindrom Halla, začetak hrvatskog profesionalnog filma  rođenog da umre” redatelja Mladena Jurana održat će se u petak, 3. studenoga s početkom u 18 sati. Ovom projekcijom bit će ujedno obilježena i 100. obljetnica hrvatskog i zagrebačkog igranog filma “Brcko u Zagrebu” iz 1917. od kojeg je ostalo sačuvano tek nekoliko snimaka. Upravo takvim izgubljenim filmovima posvećuje se ovaj dugometražni igrani omnibus-kolaž s dokumentarnim elementima.

Subota, 4. studenoga u 18 sati rezervirana je za “Plan za bijeg”, ciklus malih radiofonijskih izvedbi pod umjetničkim vodstvom Pavlice Bajsić Brazzoduro, radijske i kazališne autorice te Ljubice Letinić, radijske autorice i novinarke. Riječ je o formatu u kojem autori i izvođači uživo istražuju područje susreta radija i scenske izvedbe, a ovom prilikom u Kinoteci izvode se “Glazbodram” i “Monostage: hommage Anti Perkoviću” uz slobodan ulaz za sve posjetitelje.

 

U sklopu “Glazbodrama” troje lovaca zvukova, radijskih glazbenih dramaturga (Franka Meštrović, Adriana Kramarić, Maro Market), uhvatit će u mrežu ulomaka dokumentarnih i igranih radiodrama te ars acustica glasovir, flautu, elektroniku, vokale, udaraljke, harmoniku, kalimbu, drombulju i jednu sasvim običnu tikvu. “Monostage: hommage Anti Perkoviću” izvodi se u obliku kolaža iz njegovih autorskih radijskih dokumentaraca nastalih u okviru ugašene emisije Audio.doc. Dramaturgiju potpisuje Sunčica Sodar, a tonsku obradu ulomaka Nenad Sinkauz.

 

Nadalje, ovotjedni repertoar kina Kinoteka predstavlja i najnoviji dokumentarni film Roberta Zubera “Život od milijun dolara”, koji će biti prikazan u petak, 3. studenoga u 11 sati te u subotu, 4. studenoga u 20 sati.  Film prati slučaj velike humanitarne akcije kada je u samo tjedan dana za spas bolesne petogodišnje Nore Šitum prikupljeno gotovo milijun dolara za njezino liječenje u SAD-u. Nažalost Nora dva mjeseca kasnije umire, a roditelji sljedeće četiri godine pokušavaju doznati što se dogodilo s prikupljenim novcem, boreći se da oni budu korišteni za što su bili i namijenjeni – pomaganju bolesnoj djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima.

 

Subotnja matineja i ovoga tjedna donosi prednastavak napetih pustolovina slavnog australskog psa “Crveni pas: Početak” (2016.).

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaz na premijeru filma “Spona” i prateći koncert te ciklus radiofonijskih izvedbi “Plan za bijeg” je slobodan. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.