U Kinoteku se vraća Alfred Hitchcock

Poštovani posjetitelji, ispričavamo se zbog promjene programa koja je bila uvjetovana tehničkim i logističkim izazovima.

Vaše kino Kinoteka.

Centar za kulturu i film Augusta Cesarca

Novi tjedan u Kinoteci stavlja fokus na Alfreda Hitchcocka i prikazuje tri odabrana naslova ovog kultnog britanskog redatelja: “Krivi čovjek”, “Nepoznati iz Nord ekspresa” i “Nazovi M radi ubojstva”

Ovotjedni program kina Kinoteka prikazuje dio opusa Alfreda Hitchcocka – kultnog readatelja, majstrora suspensa i jednog od najvećih eksperimentatora filmskog izraza.

U utorak, 14. studenoga na repertoaru je “Krivi čovjek” iz 1956., na kojem je Hitchcock, za razliku od svojih ostalih filmova, inzistirao na maksimalnom realizmu i autentičnom prikazu događaja. Sniman je po predlošku knjige čija se radnja temeljila na stvarnom događaju, a pratila je njujorškog muzičara koji stjecajem okolnosti biva uhićen zbog pljačke te neuspjeh odvjetničkih napora da ga se oslobodi optužbi.

Foto: Press Krivi Čovjek
Foto: Press Krivi Čovjek

“Nepoznati iz Nord ekspresa” (1951.) jedan je od najcijenjenijih filmova Alfreda Hitchcocka, a u Kinoteci ga gledamo u srijedu, 15. studenoga. Riječ je o filmu koji se oslanja na rad i omiljene motive poznate autorice psiholoških krimića Patricije Highsmith. Istaknuti tenisač Guy Haines slučajno u vlaku upozna nametljiva imućna maminog sina Brunu Anthonyja koji mu predloži savršen plan zamjene ubojstva: Bruno će ubiti Guyevu suprugu koja mu ne želi dati razvod dok će Guy ubiti Brunina autoritativnog oca.

Četvrtak, 16. studenoga na veliko platno donosi “Nazovi M radi ubojstva” (1954.), koji nastaje u najnadahnutijem razdoblju Alfreda Hitchcocka te ulazi među njegova remek-djela, zajedno s “Vertigom”, “Psihom” i “Pticama”. Grace Kelly tumači bogatašicu Margot Mary čiji muž, bojeći se da će nakon razvoda ostati bez novca, angažira profesionalnog kriminalca da ju ubije, dok on sebi osigura alibi. Plan se izjalovi kada Margot u samoobrani ubije napadača. Snimljen je u 3D tehnici, kao jedino takvo Hitchcockovo ostvarenje.

Foto: Press Nazovi M radi ubojstva
Foto: Press Nazovi M radi ubojstva

Hitchcockova filmografija broji više od pedesetak filmova, a karakteriziraju ih inventivni pokreti kamere, originalno kadriranje i postupci montaže, briljantno spajanje motiva seksa, sumnje, intrige i humora te majstorsko poigravanje fobijama, stravom i devijacijama. Poznati su po postizanju neizvjesnosti i napetosti kod gledatelja, izmjeni komičnih i tragičnih elemenata, uzbudljivim i napetim fabulama, sporom otkrivanju krivaca te orkestraciji panike. Galgenhumor, zajedno s napetošću postaje Hitchcockov zaštitni znak, kao i cameo – u svojim se filmovima pojavljuje čak 41 put; tako ga na trenutak možemo vidjeti kako ulazi u autobus, prolazi pored neke zgrade, stoji u sobi preko puta dvorišta ili se čak pojavljuje na fotografiji.

Junakinje njegovih filmova uglavnom su privlačne, ali hladne plavuše, dok se muškarci većinom nalaze u ulozi zavodnika ili muškaraca koji imaju poteškoća u odnosu s  majkom. Radnje se uobičajeno bave nevinim protagonistima koji su lažno optuženi za zločin i uvučeni u razne zavjere, opsesijom ubojstvima i psihičkom nestabilnosti. Zapleti njegovih filmova često se temelje postojanju “MacGuffina” – jednog detalja oko kojeg se vrti cijela priča. Trademark su mu postali i nebrojeni close-upovi ženske kose, dok se radnja više puta odvija u kupaonicama, a nerijetko u svojim filmovima koristi i broj 13. Poznato je da je uživao u tehničkim izazovima, kao što je snimanje filma iz samo jednog kadra.

Za vikend Hitchcock odlazi na malu pauzu, a Kinoteka u petak u 11 sati prikazuje zanimljivi dokumentarni film Erwina Wagenhofera iz 2017. godine “Abeceda” koji pokušava odgovoriti na pitanje što nije u redu s našim obrazovnim sustavom. Film propituje je li polje obrazovanja “zatrovano”, uništava li obrazovanje djece njihovo kreativno mišljenje i stvaranje, potiče li se ispravno njihov interes ili ih se tek gura u standardizirane kalupe.

Još jedan dokumentarac, “Zagreb u Vukovaru” Željka Senečića, koji tematizira priču o braniteljima grada Vukovara podrijetlom iz grada Zagreba bit će prikazan isti dan u večernjem terminu povodom obljetnice pada Vukovara i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Subotnja matineja ponovno je rezervirana za film “Crveni pas: Početak” (2016.) redatelja Kriva Stendersa, dok večer pripada za “Lawrenceu od Arabije” pustolovno-povijesnim spektaklom Davida Leana iz 1962.

Filmovi iz opusa Alfreda Hitchcocka i ostali filmovi koji su na rasporedu u večernjim terminima prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.