Nova trilogija “Ratova zvijezda” u Kinoteci

Ovotjedni program Kinoteke u znaku “Ratova zvijezda” i Caprinih klasika

 

Zagreb, 11. prosinca 2017. – U Kinoteku ovoga tjedna stižu nova trilogija epske znanstveno-fantastične pustolovine “Ratovi zvijezda” i neka od najpoznatijih filmskih ostvarenja Franka Capre koja svakako morate pogledati.

 

U srijedu, 13. prosinca gledamo “Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda” (2016.), prvi film serijala “Ratovi zvijezda” sa samostalnom pričom. U eri sukoba, skupina neočekivanih junaka udružuje se u misiji na kojoj moraju ukrasti nacrte za Zvijezdu smrti, najmoćnije razaračko oružje Carstva. Ključni događaj u kronologiji “Ratova zvijezda” okuplja obične ljude koji odlučuju činiti izuzetne stvari, a pritom postaju dio nečega većeg od njih samih.

Foto: Press Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda (2016.)
Foto: Press Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda (2016.)

Četvrtak donosi mini-maraton “Ratova zvijezda”. U 17:30 sati na repertoaru je prvi dio nove trilogije: “Ratovi zvijezda: Sila se budi” (2015.). Radnjom smješten trideset godina nakon događaja iz filma “Povratak Jedija”, film “Sila se budi” prati Rey, Finna i Poea Damerona u njihovoj potrazi za Lukeom Skywalkerom i bitci uz Pokret otpora kojeg predvode veterani starog Pobunjeničkog saveza protiv Kylo Rena i Prvog reda, nasljednika Galaktičkog carstva. “Sila se budi” prvi je film kojeg nije producirao originalni kreator sage “Ratovi zvijezda” George Lucas. U 20 sati slijedi “Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi” (2017.). Nakon što je u “Ratovima zvijezda: Sila se budi” kročila u širi svijet, Rey u novom poglavlju sage nastavlja svoje epsko putovanje u društvu Finna, Poea i Lukea Skywalkera.

Foto: Press Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi (2017.)
Foto: Press Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi (2017.)

Ovotjedni repertoar Kinoteke ugostit će i filmove Franka Capre, američkog redatelja talijanskog podrijetla koji je režirao neke od najpoznatijih holivudskih klasika i najutjecajnijih američkih filmova 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća, među kojima se posebno ističu “Divan život” i “Gospodin Smith ide u Washington”.

 

Prvi film iz opusa slavnog Franka Capre “Čudotvorka” iz 1931. u kojem glume Barbara Stanwyck, David Manners i Sam Hardy gledamo u utorak 12. prosinca. Opus se nastavlja u petak i subotu s najpoznatijim Caprinim naslovima “Dogodilo se jedne noći” (1934.) i “Gospodin Smith ide u Washington” (1939.).

 

Romantična komedija koja je stekla status klasika, s Clarkom Gableom i Claudette Colbert u glavnim ulogama, “Dogodilo se jedne noći” prikazuje se u petak, 15. prosinca. Film je postigao veliki uspjeh u svijetu i osvojio pet Oscara u najvažnijim kategorijama. Po mnogim kritičarima, to je jedan od najboljih filmova u povijesti kinematografije koji je postavio nove standarde za podžanr komedije “screwball”. Radnja se odvija oko putovanja razmažene bogatašice i novinara koji se isprva svađaju, no na kraju zaljube.

 

“Gospodin Smith ide u Washington” mnogi smatraju najboljim filmom Franka Capre, a na programu Kinoteke je u subotu, 16. prosinca. Pomalo naivan čovjek (James Stewart) dobiva mjesto u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, gdje se uskoro susreće s korupcijom i političkim igrama. Film nosi jaku poruku o temeljima demokracije, a bio je nominiran za čak 11 Ocara, osvojivši onaj za najbolju originalnu priču.

Foto: Mr. Smith Goes to Washington (1939) Redatelj: Frank Capra 

Opus Franka Capre nastavlja se i sljedeći tjedan s naslovima “Gospodin Deeds ide u grad”, “Dogodilo se jedne noći” i  “Divan život”.

I ovaj tjedan u petak u 11 sati bit će održana posebna projekcija za umirovljenike u suradnji s Restartom i DokuKinom, a prikazat će se sjajan dokumentarac recentne produkcije “Ljubavnici i despot” o otmici južnokorejskog glumačko-redateljskog para u svrhu kulturnog razvoja Sjeverne Koreje. Godine 1986. popularna južnokorejska glumica Choi Eun-hee i njezin bivši suprug, redatelj Shin Sang-ok, ulaze u veleposlanstvo SAD-a u Beču u potrazi za azilom. Tu počinje nevjerojatna istinita priča o njihovom osmogodišnjem zatočeništvu u Sjevernoj Koreji, gdje su pod budnim okom diktatora i velikog filmofila Kim Jong-ila bili prisiljeni sudjelovati u projektu revitalizacije sjevernokorejske kinematografije.

Subotnja matineja donosi animirani film iz Disneyjevog studija “Snjeguljica i sedam patuljaka” iz 1937. godine.

 

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati osim “Ratovi zvijezda: Sila se budi” koji počinje u 17:30 sati te subotnje matineje i projekcije za umirovljenike koje su na rasporedu od 11 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.