Kandidati za nagradu Oscar u Kinoteci

Predoskarovski tjedan u Kinoteci donosi pet naslova s popisa nominacija za najbolji film: Oblik vode, Tri plakata izvan grada, Lady Bird, Novine i Prijelomni čas.

Dok traje odbrojavanje do 90. dodjele nagrada Oscar, koja će se održati u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, 5. ožujka, isplanirajte svoj oskarovski tjedan u Kinoteci uz pet naslova koji su za prestižne Akademijine nagrade nominirani u nekoliko kategorija, uključujući onu najboljeg filma.

Ciklus započinje u utorak 27. veljače fantastičnom dramom o ljubavi nijeme žene i neobičnog stvorenja Oblik vode, koja vodi po broju nominacija za Oscara – s njih čak 13, uključujući kategorije najboljeg filma, najboljeg redatelja (Guillermo del Toro), najbolje glavne glumice (Sally Hawkins), najbolje sporedne glumice (Octavia Spencer) i glumca (Richard Jenkins), fotografije, montaže i kostima. Sally Hawkins pojavljuje se u ulozi zaposlenice vladinog laboratorija, nijeme i usamljene čistačice koja žudi za bliskošću. Nakon što otkrije da u laboratoriju živi neobično antropomorfno biće iz močvare, njih dvoje stvaraju neobičnu povezanost, unatoč protivljenju nemilosrdnih čuvara.

 Foto: Screenshot: Oblik vode

U srijedu gledamo Tri plakata izvan grada, krimi-dramu s “coenovskim” štihom koja je osvojila publiku i nagrade prestižnih filmskih festivala, a koju potpisuje redatelj i scenarist Martin McDonagh (Sedam psihopata, Kriminalci na godišnjem). U okolici grada Ebbinga, u Missouriju, postavljena su tri plakata s pomoću kojih Mildred Hayes proziva šerifa Williama Willoughbyja da nije ništa poduzeo kako bi pronašao ubojicu njene kćeri. Cijela se situacija dodatno zakomplicira kada se u sukob između šerifa i Mildred upetlja Willoughbyev nasilni zamjenik Jason Dixon. Film je nominiran za Oscara u sedam kategorija uključujući Najbolji film, Najbolju glumicu (Frances McDormand) i Najboljeg sporednog glumca (Woody Harrelson i Sam Rockwell).

Foto: Screenshot: Tri plakata izvan grada
 Foto: Screenshot: Tri plakata izvan grada

U programu Kandidati za nagradu Oscar u četvrtak ne propustite pogledati komičnu dramu Lady Bird, jedno od najvećih filmskih iznenađenja protekle godine. Riječ je o redateljskom prvijencu Grete Gerwig, koju pamtimo kao glumicu i koscenaristicu indie drame Frances Ha Noaha Baumbacha. Lady Bird je osvojio Zlatni globus za najbolji film u kategoriji komedije/mjuzikla i najbolju glavnu glumicu 2018., a nominiran je za Oscara u pet kategorija: Najbolji film, najbolja glavna glumica (Saoirse Ronan), najbolja sporedna glumica (Laurie Metcalf), najbolja režija i najbolji scenarij (Greta Gerwig). Junakinja priče o odrastanju u Kaliforniji 80-ih je Christine, maturantica stroge katoličke škole iz Sacramenta. Između prvih ljubavi, sudjelovanja u školskoj predstavi i prijave na fakultet, ona je umjetnička duša koja čezne za avanturom, sofisticiranosti i prilikama.

Foto: Screenshot: Lady Bird
 Foto: Screenshot: Lady Bird

Petak rezervirajte za Novine, koje su za prestižni Akademijin kipić nominirane u dvije kategorije – najboljeg filma i najbolje glavne glumice. Trostruka oskarovka Meryl Streep i dvostruki oskarovac Tom Hanks po prvi put nastupaju zajedno u povijesnoj političkoj drami Stevena Spielberga. U središtu priče su novinari Washington Posta i New York Timesa koji su objavili tzv. Pentagonske papire – tajne dokumente koji se odnose na političko-vojnu involviranost SAD-a u državu Vijetnam. Tom Hanks igra ulogu urednika Washington Posta Bena Bradleeja, dok se Meryl Streep pojavljuje u ulozi glavne izdavačice novina Kay Graham.

Foto: Screenshot: Novine
 Foto: Screenshot: Novine

Tjedan završava biografskom dramom redatelja Joea Wrighta, Prijelomni čas, koja pripovijeda o turbulentnom mandatu legendarnog britanskog premijera Winstona Churchilla. U ranim danima Drugog svjetskog rata, sudbina zapadne Europe je u rukama novoimenovanog britanskog premijera Churchilla (Gary Oldman) koji mora odlučiti hoće li pokleknuti pred zloglasnim Hitlerom ili će ustrajati u borbi za ideale, slobodu i neovisnost naroda, suprotstavivši se znatno većim izgledima nacističke vojske. Prijelomni čas, koji je nominiran za Oscara u šest kategorija (između ostalih za najbolji film i najboljeg glavnog glumca) gledamo u subotu.

Ciklus Kandidati za nagradu Oscar trajat će sve do kraja ožujka, a u Kinoteku osim spomenutih filmova donosi Ja, Tonya Craiga Gillespieja, Skrivenu ljubav Luce Guadagninoa, Dunkirk Christophera Nolana, Sav novac na svijetu Ridleyja Scotta, Van Goghov misterij Dorote Kobiele i Hugha Welchmana, Bez ljubavi Andreja Zvjaginceva, Kvadrat Rubena Östlunda, Projekt Florida Seana Bakera i Fantomsku nit Paula Thomasa Andersona.

 

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za projekcije filmova izvan aktualne kino distribucije i za matineje iznosi 15 kuna, a cijena ulaznica za večernje projekcije filmova iz aktualne distribucije od 1. ožujka iznosit će 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.