Na repertoar Kinoteke stižu “Fantomska nit” i “Projekt Florida”

Nizu filmova s popisa za nagrade Oscar pridružuju se “Fantomska nit” P. T. Andersona, kostimirana drama iz londonskog svijeta visoke mode s Danielom Day Lewisom i “Projekt Florida”, topao i dirljiv pogled na djetinstvo

Sve do kraja ožujka u kinu Kinoteka gledamo filmove koji su obilježili ovogodišnje Oscare – bilo kao nominirani ili nagrađeni naslovi. U utorak je na programu Kvadrat švedskog redatelja Rubena Östlunda (Turist), žestoka satira na svijet suvremene likovne umjetnosti, nagrađena Zlatnom palmom u Cannesu i nagradom Europske filmske akademije za najbolji film. Christian je ugledni kustos u muzeju suvremene umjetnosti čiji se život okrene naglavačke kada mu nasred ulice ukradu mobitel i novčanik. Nakon što putem aplikacije locira mobitel, odluči ostaviti gnjevno pismo u poštanskim sandučićima svih potencijalnih lopova. Suluda gesta pretvori se u noćnu moru kad Christian dobije neočekivani odgovor. Paralelno Christian priprema svoju sljedeću veliku izložbu, Kvadrat, instalaciju koja poziva prolaznike na altruizam. No uskoro će saznati kako nije lako živjeti prema vlastitim idealima. Kvadrat je bio nominiram za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma.

Foto: Screenshot: Kvadrat
 Foto: Screenshot: Kvadrat

Projekt Florida, topao i životan pogled na djetinjstvo u režiji Seana Bakera na rasporedu je u srijedu. Radnja filma smještena je na razmeđi autocesta koje okružuju Disneyjev park na Floridi, a prati šestogodišnju Moonee (Brooklynn Prince) i njezinu buntovnu majku Halley (Bria Vinaite). Njih dvije žive u motelu Magični dvorac kojim upravlja Bobby (Willem Dafoe), a čiji kruti vanjski izgled skriva njegov karakter prepun ljubaznosti i suosjećanja. Dok bezbrižno uživa u ljetnim avanturama Moonee nije niti svjesna da njezinu delikatnu fantaziju o životu održava težak rad i žrtva njezine majke, koja je prisiljena istraživati sve opasnije mogućnosti zarade. Willem Dafoe proglašen je najboljim sporednim glumcem od strane udruženja kritičara New Yorka, Los Angelesa, Detroita, Bostona, Chicaga, San Francisca a u istoj kategoriji bio je nominiran i za Oscara.

Četvrtak u Kinoteci donosi novu priliku za gledanje dokumentarne biografije Hedy Lamarr. Bomba: Priča o Hedy Lamarr redateljice Alexandre Dean i izvršne producentice Susan Sarandon rasvjetljava manje poznatu crticu iz biografije slavne glumice – njezin izumiteljski rad na polju bežićne tehnologije. Ispreplićući intervjue i isječke s dosad neobjavljenim zvučnim zapisima u kojima Hedy Lamarr govori o svome životu — od samih početaka u filmu Ekstaza, sve do glamurozne karijere u Hollywoodu i njezinih revolucionarnih tehnoloških otkrića za koja nikad nije primila zasluge, pa sve do kasnijih godina, kad je pala u zaborav.

U petak ne propustite dramu Fantomska nit, kojom nagrađivani glumac Daniel Day-Lewis i glasoviti redatelj Paul Thomas Anderson obnavljaju svoju kreativnu suradnju deset godina nakon rada na filmu Bit će krvi (2007.). Radnja filma smještena je u svijet mode Londona 1950-ih, a prati beskompromisnog krojača i dizajnera Reynoldsa Woodcocka od kojeg je naručen dizajn haljina za članove visokog društva i kraljevske obitelji. Paralelno u Woodcockov život ulazi mlada i tvrdoglava Alma koja mu značajno mijenja životni ritam. Fantomska nit nagrađena je Oscarom u kategoriji kostima (Mark Bridges).

Foto: Screenshot: Fantomska nit
 Foto: Screenshot: Fantomska nit

Filmski tjedan završava u subotu fantastičnom dramom o povezanosti nijeme žene i neobičnog stvorenja Oblik vode, koja je nagrađena Oscarima u četiri kategorije, uključujući one najboljeg filma, najboljeg redatelja (Guillermo del Toro), najbolje originalne glazbe (Alexandre Desplat) i scenografije. Sally Hawkins pojavljuje se u ulozi zaposlenice vladinog laboratorija, nijeme i usamljene čistačice koja žudi za bliskošću. Nakon što otkrije da u laboratoriju živi neobično antropomorfno biće iz močvare, njih dvoje stvaraju neobičnu povezanost, unatoč protivljenju nemilosrdnih čuvara.

 Foto: Screenshot: Oblik vode

Subotnja matineja donosi animirano – igrani film Petar Zecimir, ekranizaciju poznate serije knjiga engleske spisateljice Beatrix Potter. Priča o Petru Zecimiru počinje tako što Petar i njegova cijela obitelj preuzmu farmu starog gospodina Gregorca te ju počnu uništavati praveći nered. Kada na farmu po svoje nasljedstvo dođe mlađi i daleko bistriji gospodin Tomica Gregorec, za Petra to znači samo dodatni izazov. Rivalstvo Petra Zecimira i mladog Tomice odvest će ih u veliku avanturu daleko izvan njihove idilične jezerske četvrti ravno u prometnu londonsku podzemnu željeznicu pa sve do opasnih ulica grada i natrag. Ali na kraju, Petar mora shvatiti da mrkva i slava nikada neće biti važni koliko ljubav i obitelj.

Foto: Screenshot: Petar Zecimir
 Foto: Screenshot: Petar Zecimir

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim subotnjih matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za projekcije filmova izvan aktualne kino distribucije i za matineje iznosi 15 kuna, a cijena ulaznica za večernje projekcije filmova iz aktualne kino distribucije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.