Preminuo glumac Božidar Smiljanić- komemoracija u kinu Kinoteka

Obavještavamo Vas da Hrvatsko društvo filmskih djelatnika organizira komemoraciju za Božidara Smiljanića koja će se održati u ponedjeljak, 16. travnja u 13 sati u Kino Kinoteka, Kordunska 1, Zagreb.

 

Glumac, pisac i producent Božidar Smiljanić umro je u subotu rano ujutro u 82. godini života. Smiljanić će biti zapamćen po mnogim televizijskim i filmskim ulogama, a najznačajnije je ostvario u posljednjim godinama života, poput one u filmu Houston, imamo problem za koju je dobio nagradu na Slovenskom filmskom festivalu.

Smiljanić je rođen 1936., a u bogatoj karijeri ostvario je 80 filmskih uloga, 100 kazališnih te brojne televizijske. Glumu je studirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je kasnije i predavao, a od 1957. do 1973. bio je stalni član ansambla dramskog kazališta Gavella. Od 1978. do 1984. bio je stalni član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Glumačku karijeru je počeo kao 16-godišnjak u filmu Sinji galeb Branka Bauera. Posljednje je igrao u višestruko nagrađenom filmu Rajka Grlića Ustav Republike Hrvatske  te u Osmom povjereniku Ivana Salaja.

Ostat će zapamćen po brojnim ulogama, poput one pukovnika Tugliusa u seriji Kapelski kresovi i Surgeona u filmu Bitka na Neretvi. Glumio je i u filmovima KozaraŽivi bili pa vidjeliLjudožder vegetarijanac100 minuta slave te serijama Velo mistoJelenkoPutovanje u VučjakNajbolje godineOdmori se, zaslužio siLarin izbor i drugima. Za ulogu u dokumentarno-igranom filmu Žige Virca Houston, imamo problem 2016. je dobio nagradu na Slovenskom filmskom festivalu.

Kad su me Slovenci nagradili za ulogu u tom filmu, na platnu je pisalo Ivan Pavić alias Božidar Smiljanić. Nije bilo drugog načina i to je Žiga Virc odlično napravio. Da se razumijemo, u filmu nije bilo ni jedne riječi pisanog teksta, pa smo Branka Selić, koja je glumila moju kćer, i ja dobili samo priču u kojoj je pisalo tko smo i u kojem smo odnosu. Sve ostalo smo improvizirali pred kamerama. Zaista neobično, ali i vrlo korisno iskustvo. Općenito, kamera ne voli glumu jer se to vidi. Ili jeste taj lik ili niste, nema druge. Tu je bilo apsolutno poistovjećivanje s Ivanom Pavićem. Po reakcijama ljudi, to mi je i uspjelo‘, rekao je Smiljanić 2016. za Večernji list.

Smiljanić je 2016. dobio nagradu Vladimir Nazor u kategoriji filmske umjetnosti za životno djelo, a prošle godine na Pulskom filmskom festivalu Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelilo mu je nagradu Fabijan Šovagović.

Izdao je roman Svi hrvatski kolovozi, pisao je zapažene eseje (Biti, ili ne biti glumac: zapisi o nezahvalnoj profesiji) i niz drugih promišljanja u djelima Šašavi rječnik hrvatskoga kazališnog žargonaŠašavi rječnik čudnih riječi: sve što ste htjeli znati o hrvatskoj sceni, a niste se usudili pitati te prilog o hrvatskoj akcentuaciji Naglasni sustav standardnoga hrvatskog jezika.