Još jedan tjedan Spikea Leeja u Kinu Kinoteka – ne propustite Leejeve hitove: Dobio je igru, Oldboy, Crni član KKKlana, 25. sat

Kino Kinoteka i ovaj tjedan nastavlja s prikazivanjem filmova iz opusa Spikea Leeja, kontroverznog i beskompromisnog američkog redatelja prepoznatljiva stila čiji su filmovi obilježili osamdesete i devedesete godine prošlog stoljeća.

U utorak, 25. rujna gledamo sportsku dramu Dobio je igru (1998.) koja okuplja Denzela Washingtona, Milu Jovovich, Michaela Jordana i Raya Allena. Film prati oca (Denzel Washington) osuđenog na doživotni zatvor zbog ubojstva supruge i njegovih tjedan dana slobode koje dobiva kako bi nagovorio svog sina (Ray Allen), izuzetno nadarenog košarkaša, da se upiše na državno sveučilište i igra za njihov tim. Ako uspije, očekuje ga pomilovanje.

Foto: Dobio je igru
Foto: Dobio je igru

Slijedi Oldboy (2013.) – remake istoimenog kultnog filma južnokorejskog redatelja Park Chan-wooka. Stručnjak za oglašavanje (Josh Brolin) otet je i zatvoren u samici punih 20 godina. Odjednom je neobjašnjivo oslobođen. Sad ima samo jednu opsesivnu misiju – pronaći onoga tko mu je smjestio. Oldboy je na rasporedu u srijedu, 26. rujna.

Foto: Oldboy
Foto: Foto: Oldboy

Čak dva termina – četvrtak, 27. rujna i subota 29. rujna – rezervirana su za novi Leejev film iz 2018. Crni član KKKlana, biografsku filmsku priču s elementima komedije i drame, nastalu na temelju memoara Black Klansman Rona Stallwortha. Rane su 1970-e godine, a Ron Stallworth (John David Washington) postaje prvi afroamerički detektiv koji služi u policijskoj postaji u Colorado Springsu. Odlučan u namjeri da se iskaže, Stallworth se hrabro otiskuje na opasnu misiju: prijevarom ulazi u redove Ku Klux Klana i izlaže se njihovom djelovanju.

Na ovotjednom programu još je jedna Leejeva uspješnica – 25. sat s Edwardom Nortonom u glavnoj ulozi prikazuje se u petak, 28. rujna. U 24 kratka sata, Monty Brogan (Edward Norton) odlazi u zatvor na sedam godina. Nekoć kralj Manhattna, Monty će sada reći zbogom životu koji je znao – životu koji mu je otvorio njujorške najmodernije klubove, ali koji ga je također udaljio od najbližih ljudi. Pred Montyjem je posljednji dan slobode, poslije kojega se mora javiti u policiju i odslužiti sedmogodišnju zatvorsku kaznu.

Foto: 25. sat

U Kinu Kinoteka nastavlja se program subotnjih matineja za najmlađe koji ove subote najmlađima donosi francuski animirani film iz 2018. Bijeli očnjak, redatelja dobitnika nagrade Oscar Alexandre Espigares, temeljen na kultnom bestseleru Jacka Londona.

Svi filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za filmske projekcije iznosi 15 odnosno 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.kinokinoteka.hr / www.ulaznice.hr.