Festival Ja BiH stiže u kino Kinoteka

Među odabranim bosanskohercegovačkim naslovima ne propustite recentnu uspješnicu “Žaba”, dokumentarac o hidžabu “Undercovered” te kultnu dramu Ademira Kenovića “Kuduz”

Od 3. do 6. listopada popularno zagrebačko okupljalište filmofila ugostit će filmski program sedmoga izdanja festivala JaBiH… 5 dana Sarajeva u Zagrebu. Ovoga tjedna u kinu Kinoteka besplatno gledajte recentne i klasične, igrane te dokumentarne predstavnike bosanskohercegovačke kinematografije i poslušajte koncert mostarskog benda Tale Quale.

 

U utorak, 2. listopada u sklopu redovnog repertoara Kinoteke gledamo dramu snažnog emocionalnog naboja Muškarci ne plaču. Izvanredno ostvarenje Alena Drljevića, nagrađeno na prestižnim svjetskim festivalima od Göteborga i Karlovih Vari do Zagreb Film Festivala prati skupinu ratnih veterana sa sukobljenih strana bivše Jugoslavije na grupnoj radionici suočavanja s prošlošću. U naslovnim ulogama, između ostalih, gledamo, Leona Lučeva, Emira Hadžihafizbegovića i Ivu Gregurevića.

Foto: Muškarci ne plaču
Foto: Muškarci ne plaču

Srijedu, 3. listopada rezervirajte za prvi filmski naslov festivala Ja BiH, Žabu u režiji Elmira Jukića. Riječ je o adaptaciji kultne predstave hrvatskog dramskog pisca Dubravka Mihanovića koja cijelo desetljeće puni teatre diljem bivše Jugoslavije. Radnja se odvija u četiri zida jedne sarajevske brijačnice u vlasništvu ratnog veterana Zeke (Emir Hadžihafizbegović), a prati njegove pokušaje da kroz razgovor vrati mlađeg brata, alkoholičara i kockara na pravi put.

Foto: Žaba
Foto: Žaba

Dva izvrsna dokumentarca očekuju nas u programu festivala JaBiH u četvrtak, 4. listopada. Film Undercovered Nejre Latić Hulusić i Sabrine Begović-Ćorić bavi se životima žena koje nose hidžab u suvremenom svijetu, a u filmu Čovjek Gljiva Arijane Saračević Helač najveći ex-jugoslovenski hitmejker Nazif Gljiva priča o svom životnom putu od dječaka ulice, nesuđenog predsjednika države, pa do pjesnika.

Foto: Undercovered- Ispod marame
Foto: Undercovered- Ispod marame

Dvije epizode dokumentarnog serijala Hoću kući 2 u režiji Ademira Kenovića kroz priče o pojedincima koji su dio svog života proveli u inozemstvu dat će zanimljiv uvid u strukturu i rasprostranjenost bh. dijaspore u petak, 5. listopada, a nakon projekcije ne propustite koncert Tale Quale, tročlanog benda iz Mostara koji će od 22 sata svojom neobičnom glazbenom fuzijom ispuniti predvorje kina Kinoteka.

Kuduz, kultna drama redatelja Ademira Kenovića i scenarista Abdulaha Sidrana iz 1989. godine na rasporedu je u subotu, 6. listopada. Priča o tragičnoj ljubavi kriminalca i prelijepe konobarice Bademe inspirirana je stvarnim događajima iz života tzv. posljednjeg bosanskog odmetnika Junuza Keče.

Subotnja matineja 6. listopada gledatelje vodi  u potragu za legendarnom Breskvotopijom u društvu debelog i lijenog mačka Toma i njegovog sina Tina u animiranoj avanturi Tajni život mačaka.

Foto: Tajni život mačaka
Foto: Tajni život mačaka

Filmovi iz redovnog programa te programa festivala Ja BiH prikazuju se od 20, odnosno 21 sat. Subotnja matineja na rasporedu je od 11 sati. Cijene ulaznice za projekcije filmova iz redovnog programa iznose 15 odnosno 20 kuna, a ulaz na projekcije u sklopu festivala Ja BiH je slobodan. Ulaznice za redovni program Kinoteke moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.kinokinoteka.hr / www.ulaznice.hr.