Najljepši filmski rendez-vous je u Kinoteci

Ovotjedni program kina Kinoteka u znaku četvrtog Rendez-vous au cinéma

Od 9. do 13. listopada u kinu Kinoteka zakazan je četvrti Rendez-vous au cinéma, uz čak šest odličnih francuskih filmova: klasike Jules i Jim te Oči bez lica, nove igrane naslove Iz sve snage i Pacijenti, dokumentarac Pregled: priča o stvaranju i animirani hit Veliki zli lisac i ostale priče.

 

Program započinje u utorak, 9. listopada teen dramom Iz sve snage (2017.), redatelja Chada Chenouga o šesnaestogodišnjaku Nassimu smještenom u udomiteljsku obitelj gospođe Cousin. Nassim se odbija asimilirati s drugim štićenicima te izmišlja za sebe sasvim novi život kojim se lažno predstavlja, a za sve što se treba pobrinuti je da se ta dva života, stvarni i izmišljeni nikada na sretnu.

Srijeda, 10. listopada rezervirana je za dokumentarni film Pregled: priča o stvaranju (2015.), redatelja Thierryja Demaizièrea i Albana Teurlaija. Film donosi priču o mladom umjetničkom direktoru Pariške Opere, Benjaminu Millepiedu, koji se proslavio koreografijom za Oscarom nagrađen film Crni Labud, te prikazuje njegovu strast, ljepotu kreacije i donosi tisuće proba za njegovu prvu produkciju baleta u najprestižnijoj Pariškoj Operi.

Suvremena francuska crnohumorna komedija Pacijenti (2016.), o Benu i njegovom kaotičnom putovanju kroz pobjede i poraze, suze i smijeh koje uz nadu i prijateljstvo podnosi nakon teške sportske nesreće u bazenu, na rasporedu je u četvrtak, 11. listopada.

Za vikend slijede kultni filmski naslovi – romantična drama francuskog novog vala u režiji Françoisa Truffauta Jules i Jim te crno-bijeli horor Oči bez lica Georgesa Franjua.

Doktor Génessier poznati je pariški plastični kirurg kojeg muči osjećaj krivnje zbog prometne nesreće u kojem je njegovoj kćeri Christiane unakaženo lice. Njegova želja da popravi nanesenu štetu prelazi u opsesiju u kojoj mu pomaže asistentica Louise. Naime, njih dvoje otimaju djevojke fizički slične Christiane kako bi joj presadili novo lice i tako povratili nekadašnju ljepotu. Oči bez lica gledamo u petak, 12. listopada.

Foto: Oči bez lica

Jules i Jim priča je o neobičnom ljubavnom trokutu, a na repertoaru je u subotu, 13. listopada. Dvojica najboljih prijatelja,  Nijemac Jules (Oskar Werner) i Francuz Jim (Henri Serre), dane provode uživajući u književnosti, umjetnosti i lijepim ženama koje s lakoćom mijenjaju – sve dok ne upoznaju zanosnu Catherine (Jeanne Moreau), čija ih pojava potpuno impresionira. Catherine unosi lepršavost, ali i nemir u njihove živote jer se obojica zaljubljuju u nju. Ona se odlučuje udati za Julesa, no to je tek početak njihove neobične priče.

Foto: Jules i Jim

Za najmlađu publiku program Rendez-vous au cinéma donosi animiranu uspješnicu s ovogodišnjeg izdanja Animafesta Zagreb – Veliki zli lisac i druge priče. Ova rukom nacrtana i oslikana francuska animirana komedija šarmantan je film u kojem će, u sklopu subotnje matineje, uživati i mali i veliki.

Foto: Veliki zli lisac i druge priče

Program Rendez-vous au cinéma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Kino mrežom.

 

Svi filmovi iz programa Rendez-vous au cinéma prikazuju se od 20 sati, osim matineje koja je na rasporedu u 11 sati. Ulaz na sve projekcije je besplatan, a ulaznice je moguće preuzeti na blagajni kina prije projekcije.