Opus Ingmara Bergmana u kinu Kinoteka

Kino Kinoteka pridružuje se obilježavanju 100. obljetnice rođenja švedskog redatelja Ingmara Bergmana. Od 23. listopada, u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u Republici Hrvatskoj na repertoar Kinoteke stiže Opus: Ingmar Bergman – 100 godina.

Ingmar Bergman jedan je od najvažnijih redatelja svih vremena koji je upotrebom tema, stilskih sredstava i lica stvorio prepoznatljiv filmski svemir, i čiji utjecaj daleko prelazi granice filmske umjetnosti.  Odabir sedam sjajnih filmskih ostvarenja iz opusa dat će presjek Bergmanovog stvaralaštva, a kao poseban dodatak bit će prikazan dokumentarni film koji daje sveobuhvatan uvid u njegov život i djelo.

Foto: Jesenja sonata
Foto: Jesenja sonata

Opus započinje 23. listopada projekcijom filma Jesenja sonata (1978.), suptilne analize odnosa majke, genijalne pijanistice i njezine zanemarene kćeri s Liv Ullman i Ingrid Bergman u njezinoj posljednjoj filmskoj ulozi. U opusu također gledamo najpoznatiji Bergmanov film, Sedmi pečat (1957.) iz kojeg je ikonička filmska partija šaha – između Viteza (Max von Sydow) i Smrti, te najutjecajniji njegov film, onirički Divlje jagode (1957.) s Victorom Sjöströmom, velikanom iz ere švedskog nijemog filma u ulozi starog profesora koji se, predosjećajući vlastitu smrt, prisjeća djetinjstva i mladosti.

Foto: Sedmi pečat
Foto: Sedmi pečat

U najeksperimentalnijem Bergmanovom filmu, psihološkoj drami koja tematizira pitanja dvojništva, identiteta i ludila Persona (1966.) gledamo sjajne izvedbe redateljeve tadašnje i bivše partnerice, Liv Ulmann i Bibi Anderson.

Ljeto s Monikom (1953.), senzualna romantična drama o odbjeglim tinejdžerima, značajno je utjecala na francuske novovalovce, a dugi kadar u kojem Harriet Andersson gleda izravno u kameru Jean-Luc Godard nazvao je najtužnijim u povijesti filma.  Opus zaključuju Fanny i Alexander (1982.), autobiografski film u kojem se Bergman u priči o izmišljenoj obitelji Ekdahl prisjeća djetinjstva te Sarabande (2003.), posljednji i prema mnogima najosobniji njegov film.

Foto: Fanny i Alexander
Foto: Fanny i Alexander

Kao poseban dodatak opusu 2. studenog bit će prikazan dokumentarni film Nepozvani kod Bergmana u režiji Jane Magnusson i Hyneka Pallasa. U filmu posjećujemo Bergmanov dom na udaljenom otoku Fårö usred Baltičkog mora, a o svom odnosu s njime govore neki od najpoznatijih redatelja i glumaca današnjice.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznica za projekcije iz opusa Ingmara Bergmana, iznosi 15 kuna, osim za besplatnu projekciju filma Jesenja sonata 23. listopada. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.com ili na blagajni kina prije projekcije.