Završava opus Ingmara Bergmana u kinu Kinoteka

Ovoga tjedna u kinu Kinoteka gledamo posljednje naslove iz Opusa: Ingmar Bergman – 100 godina. Na rasporedu su igrani filmovi Fanny i Alexander te Saraband, a ciklus zaključuje dokumentarac Nepozvani kod Bergmana.

Fanny i Alexander (1982.), drama s elementima autobiografije o izmišljenoj obitelji Ekdahl prikazuje se u utorak, 30. listopada. Desetogodišnji Alexander redateljev alter-ego, i njegova sesta Fanny, doživljavaju emotivni stres kada se njihova majka nakon iznenadne smrti oca uda za hladnog i distanciranog moćnika. Od samoga početka osjećajući odbojnost, djeca izravno pokazuju netrpeljivost prema očuhu, novom domu i ostalim ukućanima. Ipak, stariji trgovac umjetninama Isak (E. Josephson) pružit će djeci toplinu i utjehu. Uz brojne druge, film je osvojio četiri Oscara: za najbolji strani film, fotografiju, kostime i scenografiju.

Saraband (2003.), posljednji, a prema mnogima najosobniji Bergmanov film na rasporedu je u srijedu, 31. listopada. Srednjovječna Marianne odluči posjetiti bivšeg supruga Johana, trideset godina nakon razvoda. Slučajnost je htjela da u posjetu stigne u najnezgodnije vrijeme. Johan je upravo u svađi s Henrikom, sinom iz drugog braka, koji je u isto vrijeme u vrlo teškom odnosu s kćeri Karin. On je podučava sviranju violončela i sanja kako će jednog dana postići uspjeh. Ne mireći se sa smrću voljene supruge Anne, želi kćerin život držati pod kontrolom…

U petak, 2. studenog ne propustite dokumentarac Nepozvani kod Bergmana (2013.) u režiji Jane Magnusson i Hyneka Pallasa. U filmu posjećujemo Bergmanov dom na udaljenom otoku Fårö usred Baltičkog mora, a o svom odnosu s njime govore neki od najpoznatijih redatelja i glumaca današnjice – Alejandro González Iñárritu, Claire Denis, Michael Haneke i drugi. Film uključuje i dosad neviđene snimke sa snimanja velikanovih filmova te razgovore s redateljima i glumcima koji su snimljeni na otoku Fårö i širom svijeta.

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznica za projekcije iz opusa Ingmara Bergmana, iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.com ili na blagajni kina prije projekcije.