Dokumentarci o glazbenim divama i recentni europski naslovi u kinu Kinoteka

Do kraja siječnja u kinu Kinoteka ne propustite dokumentarce o Whitney Houston i Grace Jones, najbolji europski film Hladni rat Pawela Pawlikowskog, biografiju Marije, kraljice Škotske i domaći kino-hit Vinka Brešana Koja je ovo država 

Ovoga tjedna u kinu Kinoteka očekuju nas dva sjajna dokumentarca o glazbenim ikonama. U utorak, 15. siječnja gledamo Whitney, dokumentarni film o životu i karijeri legendarne pjevačice Whitney Houston. Obitelj, prijatelji i kolege pričaju o njenom životnom stilu koji se odvijao ispred i iza kamera i reflektora. Srijeda, 16. siječnja rezervirana je za dokumentarac Grace Jones: Bloodlight and Bami u režiji Sophie Fiennes. Slavnu glazbenicu pratimo na putovanju automobilom duž njezine rodne Jamajke sa sinom Paulom i nećakinjom Chantal, gdje otkrivamo njezine obiteljske korijene i priču o traumatičnom djetinjstvu.

Foto: Whitney

U četvrtak, 17. siječnja na rasporedu je novi film Vinka Brešana Koja je ovo država. Film koji najbolje opisuje stanje u državi može biti samo jednog žanra – uz novu Brešanovu komediju apsurda zaboravit ćete sve što znate o Hrvatskoj jer stvarnost je puno gora i smješnija. Nemojte ni sanjati što će se dogoditi kad se u filmu pojave ministar, predsjednik, upravitelj zatvora, general koji halucinira, hrpa vojnika u vodi i umirovljenika na zemlji.

Foto: Koja je ovo država

U drugoj polovici siječnja u kinu Kinoteka nižu se sjajni recentni europski naslovi. Poljski Hladni rat Pawela Pawlikovskog, koji je osvojio europskog Oscara u čak pet kategorija, uključujući kategoriju Najboljeg filma i nagradu za režiju u Cannesu. Ova crno-bijela melodrama smještena je u ambijent hladnoratovskih 50-ih, a prati turbulentnu ljubavnu priču cijenjenog pijanista Wiktora i mlade pjevačice Zule koji ne mogu ostvariti skladan odnos, ali ni živjeti jedno bez drugog. Hladni rat gledamo u petak, 18. siječnja.

Foto: Hladni rat

U subotu, 19. siječnja prikazuje se Leptir, remake istoimenog hita sa Steveom McQueenom i Dustinom Hoffmanom iz 1973., baziran na klasiku Henrija Charriera poznatog kao Leptir, koji je krivo optužen za ubojstvo i osuđen na doživotni zatvor. U glavnim ulogama gledamo Charlieja Hunnama i Ramija Maleka. U srijedu i četvrtak, 23. i 24. siječnja u kinu Kinoteka gostuje putujući festival Europanorama 2019. u organizaciji Međunarodnog Ljubljanskog festivala kratkog filma i Tranzit Film Bazaara. Program uključuje odabir najboljih europskih i nordijskih kratkih i dokumentarnih filmova. Ulaz na projekcije u sklopu Europanorame je slobodan.

Foto: Europanorama

Do kraja mjeseca očekuju nas još dva novija europska naslova. Britansku biografsku dramu Marija kraljica Škotske gledamo u subotu 26. siječnja. Film prati neuspjeli pokušaj Mary Stuart (Saoirse Ronan) da svrgne svoju rođakinju Elizabeth I (Margot Robbie), kraljicu Engleske, osudi ju na godine zatvora prije nego što se suoči s izvršenjem kazne. U petak, 25. siječnja na rasporedu je talijanski film Sretni Lazzaro redateljice Alice Rohrwacher. To je priča o Lazzaru, mladom zemljoradniku koji je toliko dobar da ljudi često misle da je glup, i Tancrediju, mladom i maštovitom plemiću. Njihovim životima u izoliranom pastirskom selu Inviolati dominira grozna markiza Alfonsina de Luna, kraljica cigareta. Njih dvojica čvrsto će se povezati kada Tancredi zatraži od Lazara da mu pomogne u organizaciji vlastite otmice.

Foto: Mary kraljica Škotske

 

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati. Cijena ulaznica za projekcije iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.

Traileri

Whitney: 

Grace Jones: Bloodlight and Bami: 

Koja je ovo država: 

Hladni rat: 

Leptir: 

Marija kraljica Škotske: 

Sretni Lazzaro: