Novi hrvatski filmovi u kinu Kinoteka

Na repertoaru su komedije “Osmi povjerenik”, “Koja je ovo država” i “Za ona dobra stara vremena” te “Sam samcat”, drama s potpisom Bobe Jelčića

Tjedan u kinu Kinoteka započinje u utorak, 5. veljače dramom Sam Samcat u režiji našeg kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića. Marko (Rakan Rushdaiat) gotovo nikada nije sam: sa svih ga strana okružuju obitelj, prijatelji i kvartovski dušebrižnici. No najmanje kontakta ima s osobom koju voli najviše – sa svojom kćeri koja živi s majkom. Kada pokrene postupak da mu se odobri češće viđanje djeteta, Marko ulazi u svijet socijalne službe u raspadu. Njegova snažna očinska ljubav ujedno je izvor njegove patnje, ali i najveće radosti.

Foto: Sam samcat

U srijedu, 6. veljače gledamo novi film Vinka Brešana Koja je ovo država. Radnja ove komedije pune originalnih motiva i apsurdnih, nadrealnih prizora smještena je u Hrvatsku 2020., a prati tri priče, čiji su nositelji General, Ministar i bijesni umirovljenici. Njihova povezanost otkriva se tijekom filma, a zaplet krene nakon što se Ministar, koji je došao položiti kamen temeljac za novo krilo kaznionice, zaključa u zatvorsku ćeliju i ne želi izaći. U nekim od glavnih uloga filmu gledamo Krešu Mikića, Lazara Ristovskog, Nikšu Butijera, Daniela Olbrychskog, Dražena Kuhna, Gorana i Bojana Navojeca te Kseniju Marinković.

Foto: Koja je ovo država

U četvrtak, 7. veljače u društvu Osmog povjerenika putujemo na Trečić, najudaljeniji naseljeni otok na kojem nema interneta ni signala za mobitel. Junak filma, Siniša Mesjak (Frano Mašković), arogantan je i ambiciozan političar u usponu, koji je zbog umiješanosti u skandal imenovan povjerenikom vlade RH na Trečiću, sa zadatkom organiziranja lokalnih izbora. Predhodnih sedam povjerenika u tome nije uspjelo. Nastojeći pronaći način da ostvari svoju misiju, Mesjak otkriva nestvaran svijet Trećića, pronalazi nevjerovatne likove, najboljeg prijatelja u životu i… samoga sebe. Osmi povjerenik ekranizacija je istoimenog hrvatskog bestselera pisca Renata Baretića, a režijski ga potpisuje Ivan Salaj.

Foto: Osmi povjerenik
Foto: Osmi povjerenik

Junaci filma Za ona dobra stara vremena Hrvoje i Borna prijatelji su od djetinjstva. Život je za njih još uvijek igra: cure, utakmice, tulumi. No dolazi vrijeme sazrijevanja, a svaki od njih nalazi vlastiti način na koji se nosi sa životnim nedaćama u društvu u kojem nema ni jasnih pravila ni mjesta za nevinost i naivnost. Iznenadne odluke koje će morati donijeti odredit će njihove životne putove, a njihovo prijateljstvo doći će na ispit zrelosti. Režiju potpisuje Eduard Galić, a uloge tumače Karlo Mrkša, Marko Petrić, Vini Jurčić, Elizabeta Brodić, Mustafa Nadarević i Ivo Gregurević. Film se prikazuje u petak, 8. veljače.

Foto: Za ona dobra stara vremena
Foto: Za ona dobra stara vremena

Subotnja matineja za najmlađe ovoga tjedna donosi novi animirani film studija DreamWorks Animation, iznenađujuću priču o odrastanju i pronalaženju hrabrosti za suočavanje s nepoznatim – Kako izdresirati zmaja 3sinkroniziran na hrvatski.

U subotu navečer, 9. veljače, kreće ciklus odabranih filmova koji su kandidirani za prestižnu filmsku nagradu Oscar 2019. Repertoar otvara Miljenica, film koji je ove godine nominiran u čak 10 kategorija (originalni scenarij, dizajn produkcije, kostimografiju, režiju, glavnu glumicu, kameru, 2 sporedne glumice, montažu i najbolji film).

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati, osim matineje koja je na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznica za projekcije iznosi 20 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.