Ciklus: Stanlio i Olio u kinu Kinoteka

Najzabavniji filmski tjedan u društvu nezaboravnog komičnog dvojca

Od utorka, 16. travnja do utorka, 23. travnja u kinu Kinoteka gledamo odabrane naslove najslavnijeg komičarskog dvojca u povijesti filma: smušenog mršavka Stana Laurela i pompoznog debeljka Olivera Hardyja.

U filmu Leteći đavolčići (The Flying Deuces, 1939.) A. Edwarda Sutherlanda, kojim u utorak, 16. travnja započinje ciklus, Stanlija i Olija zatičemo u Parizu. Nakon što lijepa krčmareva kći Georgette odbije Oliovu bračnu ponudu, simpatični dvojac se pridružuje Legiji stranaca kako bi Olio lakše prebolio ljubavni brodolom. Završavaju u Maroku pod optužbama za dezerterstvo i osuđeni na smrt, a od tragične sudbine spasit će ih krađa aviona.

Foto: Leteći đavolčići

U srijedu 17. travnja gledamo Sinovi pustinje (Sons of the Desert, 1933.) Williama A. Seitera. Želeći prisustvovati razuzdanoj godišnjoj konvenciji bratstva Sinovi pustinje u Chicagu Stanlio i Olio lažu svojim strogim suprugama Lottie i Betty da im je doktor preporučio liječenje na Havajima. Kad se se brod na kojem su se trebali vratiti s Havaja potopi, moraju se izvući iz mreže vlastitih laži.

Foto: Sinovi pustinje

Naši odnosi (Our Relations, 1936.) Harryja Lachmana klasična je MGM-ova komedija koja uključuje priču o ponovnom susretu dva para izgubljenih jednojajčanih blizanaca, vrijednom prstenu, nekoliko slučajeva zamjene identiteta i gangsterima. Naše odnose ne propustite pogledati u kinu Kinoteka u četvrtak, 18. travnja.

Foto: Naši odnosi

U Glazbenoj kutiji (Music Box, 1932.) u režiji Jamesa Parrota, koja je na rasporedu u petak, 19. travnja, Stanlio i Olio su dostavljači tvrtke Laurel & Hardy Moving Co. koji pokušavaju izvršiti naizgled jednostavnu dostavu klavira. Osim nepreglednog niza stepenica, na putu im stoje sila gravitacije, nestrpljivi profesor Schwarzenhoffen i jedna vrckasta njegovateljica.

Foto: Glazbena kutija

U slapstick komediji Stanlio i Olio na Divljem zapadu (Way Out West, 1937.) Jamesa W. Hornea dvojac obavlja poslić za bogatog vlasnika rudnika zlata. Moraju dostaviti njegovoj kćeri Mary dokument kojim joj se rudnik predaje u vlasništvo. Planove im mrsi zla Maryjina skrbnica koja se prerušava u nasljednicu kako bi preuzela vlasništvo nad rudnikom.

Foto: Stanlio i Olio na Divljem zapadu

Ciklus Stanlia i Olija završava u utorak, 23. travnja premijerom recentnog filma Stanlio i Olio (Stan & Ollie, 2018.), biografije slavnog dvojca u režiji Johna S. Bairda. Steven Coogan i John C. Reilly tumače ove dvije jedinstvene filmske ikone u srdačnoj priči o onome što će u konačnici postati oproštajna turneja nezaboravnog para.

Foto: Stanlio i Olio

Subotnje prijepodne rezervirano je za sinkroniziranu animiranu avanturu male bubamare u filmu Hrabri mališan 2 Hélène Giraud i Thomasa Szaboa, dok će subotnja večer proteći u znaku vječnog filmskog klasika Casablanca Michaela Curtiza iz 1942. s Humphreyjem Bogartom i Ingrid Bergman.

Foto: Casablanca

Svi filmovi prikazuju se od 20 sati, osim subotnje matineje koja se prikazuje u 11 sati i filma Stanlio i Olio na Divljem zapadu koji se prikazuje u 20:30. Ulaz na filmove iz ciklusa: Stanlio i Olio je slobodan, osim za recentni naslov Stanlio i Olio. Cijena ulaznice za matineju i večernju projekciju u subotu iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.