ČETVRT FILMA – 24. i 25. svibnja 2019. / Trg dr. Franje Tuđmana

ČETVRT FILMA, kvartovsko kino pod zvijezdama ove godine će se održati 24. i 25. svibnja na livadi Trga dr.

Franje Tuđmana u Zagrebu.

 

U dvije filmske večeri posjetitelji će imati priliku besplatno uživati u open – air projekcijama sljedećih filmskih naslova:

 

PROJEKT FLORIDA (The Florida Project), SAD, 2017. (12)

(Drama, 111 min, Distribucija: Discovery)

Redatelj: Sean Baker

Igraju: Brooklynn Prince, Bria Vinaite, Willem Dafoe

Nominacija: Najbolji sporedni glumac

 Topao, osvajajući i graciozno životan, film „Projekt Florida“ redatelja Seana Bakera je duboko dirljiv i nezaboravljiv pogled na djetinjstvo za koji je glumac Willem Dafoe proglašen najboljim sporednim glumcem godine od strane udruženja kritičara New Yorka, Los Angelesa, Detroita, Bostona, Chicaga, San Francisca i mnogih drugih, a zaradio je i nominaciju u istoj kategoriji za Zlatni globus.

Smještena na razmeđi autocesta, radnja filma prati šestogodišnju Moonee (Prince) i njezinu buntovnički nastrojenu majku Halley (Vinaite) u razdoblju ljetnih mjeseci. Njih dvije iz tjedna u tjedan žive u motelu „Magični dvorac“ kojim upravlja Bobby (Dafoe, nominiran za nagradu Zlatni globus upravo za ovu ulogu), a čiji kruti vanjski izgled skriva njegov karakter prepun ljubaznosti i suosjećanja. Unatoč nimalo prijateljski nastrojenom okruženju, Moonee nema problema svakoga dana uživati u životu, upuštajući se u bezbrojne avanture skupa s novopridošlicom Jancey koja joj ubrzo postaje najboljom prijateljicom. Međutim, Moonee nije niti svjesna da njezinu delikatnu fantaziju o životu održava težak rad i žrtva njezine majke, koja je prisiljena istraživati sve opasnije mogućnosti kako bi priskrbila sredstva za pristojan odgoj svoje kćerke…

 

RASPJEVANA ULICA (Sing Street), Irska, Velika Britanija, SAD, 2016.

(Komedija, Drama, Glazbeni, 106 min. Distribucija: Discovery)

Redatelj: John Carney

Uloge: Ferdia Walsh-Peelo, Aidan Gillen, Maria Doyle Kennedy

Kada je obitelj iz irske srednje klase prisiljena na skromniji život uslijed recesije, njihov sin Connor mora napustiti privatnu školu i preseliti se u javnu školu u centru Dublina. Usamljen je u školi – njegovi roditelji blizu su prekida, a jedini mu je prijatelj stariji brat koji je opsjednut glazbom. Kada Connor sretne atraktivnu djevojku Raphinu na školskom igralištu, kako bi ju impresionirao zamoli je da glumi u videospotu njegova benda. Jedini je problem što tek mora naći članove benda i vlastiti glazbeni stil. Osim što je glazba važna komponenta radnje Raspjevane ulice, ona je ključna i za život te karijeru njegova redatelja, Johna Carneya. Carney je i sam nekada svirao bass gitaru u grupi „The Frame“, snimio je nekoliko glazbenih spotova, a glazba obilježava i njegova prethodna dva filma, Jednom i Pjesma koja ljubav znači.