Ja BiH festival u kinu Kinoteka

Srijeda, 9. listopada, rezervirana je za filmske poslastice, pa se u Kinu Kinoteka mogu pogledati ‘najbolji od najboljih’ recentnih bosanskohercegovačkih kratkih igranih filmova, između ostalih ‘Dah’ u režiji poznatog BiH glumca Ermina Brava, ujedno osvajača nagrade ‘Srce Sarajeva’ za najbolji kratkometražni film 2018., kao i od struke izuzetno hvaljene, trilersku dramu ‘Pivac’ u režiji Sabrine Begović Ćorić i intrigantni dox ‘Intervju’ Nermina Hamzagića. Kao šećer na kraju, stiže i ‘Majkino zlato’ Irfana Avdića, ovjenčan nagradom za najbolji studentski film u Sarajevu.

DAH, režija – Ermin Bravo

Trajanje: 13 minuta

Dvadesetšestogodišnji Igor je domar u centru za medicinsku rehabilitaciju u kojem je na terapiji 71-godišnja Edita. Njihov slučajan susret pretvorit će se u neobičan odnos. Bez suvišnih riječi, njih dvoje pronaći će jedno u drugome srodne duše i polako će potaknuti međusobne promjene. Kako je to kad posljednje trenutke života provodiš sa strancem? Film je osvojio Srce Sarajeva za najbolji kratkometražni film 2018. godine.

Ermin Bravo

Jedan od najvažnijih glumaca u Bosni i Hercegovini. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu gdje danas predaje glumu. Uspješno je surađivao s Jasmilom Žbanić na njezina tri filma, Grbavica, dobitniku Zlatnog medvjeda na Berlinaleu, Na putu i Otok ljubavi, zatim na redateljskom prvijencu Angeline Jolie U zemlji krvi i meda i filmu Alena Drljevića Muškarci ne plaču.

 

PIVAC, režija – Sabrina Begović Čorić

Žanr: triler, drama

Trajanje: 15 minuta

Sinopsis

Međunarodni je dan žena. Mlada seoska kućanica Anđa napokon je skupila hrabrost da ode na policiju. Iako je žrtva obiteljskog nasilja, ne želi prijaviti supruga. Umjesto toga moli inspektora Perkova da porazgovara s njim. Perkov joj pristaje pomoći, ali samo ako potpiše prijavu.

 

INTERVJU, režija – Nermin Hamzagić

Trajanje: 19 minuta

Sinopsis

Intervju je priča o stvarnim osobama koje se nađu u namještenoj situaciji. Četiri mlade glumice dolaze na intervju za posao u dječjoj igraonici potpuno nespremne za pitanja koja ih očekuju.

Nermin Hamzagić

Diplomirao je režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu gdje radi kao asistent na predmetu režija. Režirao je kazališne predstave Kopenhagen, 99% – Strah i bijeda Trećeg rajhaTartuffe i Pobunjenik M.K. Filmovi: Soul Train (2015.), Kalo (2015; posebno priznanje u Sarajevu), Poništeni (2014.), Dreamers (2009.) itd.

 

MAJKINO ZLATO, režija – Irfan Avdić

Trajanje: 27 minuta

Kad sazna da je srednjoškolski izlet odgođen zbog financija, Alem odluči uzeti stvari u svoje ruke i pod svaku cijenu skupiti novac za ekskurziju. Njegov uzor Paze predloži mu da opljačkaju supermarket, što će se pokazati kao veliki test za Alemovu muškost. Majkino zlato osvojio je nagradu za najbolji studentski film i Nagradu KisaKes u Sarajevu.

 

U četvrtak, 10. listopada prikazivati ćemo UŽE, dokumentarni film u trajanju od 27 minuta (Godina:2019., država: BiH, režija: Nermin Hamzagić i Zijah Gafić)

Gost: producent Sead Kreševljaković

50 godina umjetničke karijere

Koncert kantautora Narcisa Vučine (Kopenhagen)

Sinopsis

Nekadašnji alpinistički partneri, koji su osvajali europske i svjetske vrhove sve do kraja 80-ih, Muhamed Gafić (70) i Željko Rudan (63) spremaju se za možda najteži uspon dosad. Iznad njih je vrh Babinog zuba na koji su se toliko puta penjali, a ispod – balast prošlosti, rat i stradanje. Povezani užetom, Muhamed i Željko, uspinjući se, govore o ratu i povjerenju…

U petak, 11. listopada zatvaramo Ja BiH festival u kinu Kinoteka s projekcijom igranog filma DOBAR DAN ZA POSAO (Režija i scenarij: Martin Turk, trajanje: 75 minuta, godina: 2018., država: BiH, Turska i Slovenija)

Sinopsis

Armin je već dugo nezaposlen i očajnički treba posao. Njegova žena Jasmina je trudna, a sin Edin se ponaša problematično u školi. Kad mu zet ponudi posao u klaonici u predgrađu, Armin će otkriti da nema želudac za posao mesara. No sasvim slučajno dobit će posao zaštitara u klaonici i ubrzo jednako slučajno otkriti da radnici u potkradaju vlasnika. Odluči učiniti ispravnu stvar i reći istinu. No put do pakla popločan je dobrim namjerama.

O redatelju

Martin Turk

Diplomirao je 2004. godine na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani (AGRFT). Snimio je nekoliko kratkometražnih filmova, a 2009. godine sudjelovao je na rezidencijalnom programu Cinéfondation Filmskog festivala u Cannesu. Godine 2012. snimio je debitantski dugometražni igrani film Nahrani me riječima.