Što nas očekuje u kinu Kinoteka u studenom?

Studeni u kino Kinoteka donosi događanje Europa u kinu, posebnu projekciju dokumentarca Free to Rock uz razgovor s izvršnim producentom i čak tri filmska ciklusa, a velika jesenska novost su filmske projekcije u popodnevnom terminu od 18 sati. Prvi naslov koji će se osim na večernjim, prikazivati i na popodnevnim projekcijama trenutno je natraženiji domaći film – Dnevnik Diane Budisavljević redateljice Dane Budisavljević, koji je na repertoaru kina Kinoteka od 2. do 9. studenog.

Foto: Scena iz filma Dnevnik Diane Budisavljević

Uvjerena da njezin život nije vredniji od života progonjenih, Diana Budisavljević s nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju u kojoj iz logora u blizini Zagreba spašava više od 10 tisuća djece. Austrijsko podrijetlo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teretom zbog kojeg je najveća humanitarna priča Drugog svjetskog rata ostala neispričana.  Film je nagrađen Velikom Zlatnom Arenom i još pet nagrada na Pulskom filmskom festivalu. Uloge u filmu tumače Alma Prica, Igor Samobor, Ermin Bravo, Areta Ćurković, Mirjana Karanović, Vilim Matula, Krešimir Mikić i drugi, a u filmu se pojavljuju i preživjeli svjedoci Dianinih djela.

U suradnji s Američkim veleposlanstvom u Zagrebu u ponedjeljak, 4. studenog prikazuje se dokumentarni film Free to Rock nagrađivanog autora i četverostrukog dobitnika nagrade Emmy, Jima Browna, koji će publici dočarati kako su glazba, underground bendovi i njihovi fanovi pridonijeli padu Željezne zavjese i komunizma u Istočnoj Europi. Nakon filma slijedi razgovor s izvršnim producentom Dougom Jeagerom koji će moderirati redatelj i novinar Igor Mirković. Projekcija je besplatna uz prethodno preuzete ulaznice na blagajni kina, a broj mjesta ograničen.

Od 12. do 16. studenog u kinu Kinoteka gostuje novo izdanje programa europskih dugometražnih filmova “Europa u kinu” i prateći program europskih kratkih filmova #EUANDME. Udruga Kulturni klub u suradnji s Europskom komisijom zagrebačkoj će publici predstavit će šest recentnih filmova europske produkcije: norvešku biografsku dramu Sonja: Bijeli labud, hvaljeni talijanski film Silvio redatelja Paola Sorrentina, dokumentarni film Jean Paul Gaultier o slavnom modnom dizajneru, norveški film katastrofe Potres, nagrađivanu talijansku dramu Moja kći koja se natjecala u službenoj konkurenciji festivala u Berlinu te francuski triler Bliski neprijatelji.

Foto: Gianni Fiorito

U studenom na repertoar kina Kinoteka stižu i ciklusi Nikole Tanhofera, Grete Garbo i Marlene Dietrich te dva nova domaća naslova: 11. studenog očekuje nas zagrebačka premijera intimističkog dokumentarnog filma Vladimire Spindler Moj život s Trokutom, koji konceptualnog umjetnika Vladmira Dodiga Trokuta predstavlja u posve novom svjetlu, a krajem mjeseca satirični triler o talačkoj krizi u jednoj srednjoj školi Dopunska nastava u režiji Ivana-Gorana Viteza (Narodni heroj Ljiljan Vidić).

Filmovi se prikazuju od 11 (matineje), 17:30, 18 i 20 sati, a cijene ulaznica iznose 15 odnosno 20 kuna (osim za besplatne projekcije). Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.