FonoKinoteka predstavlja: Vedran Ružić kvartet – “Spiritual Market”

Ne propustite jedinstveni umjetnički projekt Vedrana Ružića – jazz koncert uz projekciju art filma

U sklopu glazbenog programa FonoKinoteka, u subotu, 30. studenog kino Kinoteka će ugostiti umjetnički projekt glazbenika i slikara Vedrana Ružića – Spiritual Market – koji se sastoji od jazz koncerta Vedran Ružić kvarteta i projekcije art filma u režiji Ire Tomčić i Johna Kadruma.

Foto: Spiritual Market, izvor: Ira & John

Na koncertnom nastupu u kinu Kinoteka Vedran Ružić će s kvartetom izvodit skladbe s Porinom nagrađenog autorskog jazz albuma, uz paralelno prikazivanje art filma koji tematski i vremenski prati cijeli album. Oboje, i jazz album i film, inspirirani su zapisima putovanja Marka Pola na Dalekom istoku. Album tako prati Polov put od Venecije do Kine i objedinjuje pet autorskih kompozicija, kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima. Kod filma je pak riječ o apstraktnom prikazu putovanja Marka Pola u kojem se isprepliću sadašnjost i prošlost, kao i stvarne i izmišljene ličnosti. Tako se uz Kineski zid, Kublaj Kana, Derviša i samog Marka Pola kroz cijeli film pojavljuju motivi imigranata, ratova za naftu, medijske propagande, klimatskih promjena, kao i nekih unutarnjih borbi samih autora poput skepticizma u biranju novih puteva i optimističnih ili pesimističnih pogleda na svijet.

Foto: Spiritual Market, izvor: Ira & John

Upravo posebnost pristupa i činjenica da je film nastao na temelju glazbe, a ne obratno, čine ga jedinstvenim, a autori ga nazivaju prvim hrvatskim jazz filmom. Projekt je dosad predstavljen u brojnim kino dvoranama, galerijama i na jazz festivalima diljem Hrvatske, kao i u Sloveniji te Austriji.

Uz Vedrana Ružića na kontrabasu, nastupit će Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari i Mario Bočić na saksofonu.

Cijena ulaznice 30 kn u pretprodaji / 40 kn na dan izvedbe. Blagajna kina Kinoteka će iznimno u subotu na dan koncerta raditi od 18.00h.

Foto: Spiritual Market, izvor: Ira & John