GLAZBA NA KOTAČIMA – Hrvatska glazbena unija gostuje u programu FonoKinoteka

Hrvatska glazbena unija gostuje u programu FonoKinoteka
Kino Kinoteka, Kordunska 1
13.11.2019. u 11.45 h
(organizirano za škole)

Riječ je o edukativno glazbenom projektu – seriji glazbenih radionica pod nazivom Glazba na kotačima, koji pojednostavljeno podrazumijeva dolazak glazbenika – kvinteta sa pjevačem koji u formi kraćeg koncerta i predavanja upoznaje učenike sa raznim vrstama glazbenih stilova – blues, rock, funk, njihovim glazbenim karakteristikama i instrumentima sa kojima se tradicionalno izvode.

Glazbenici koji održavaju program djeluju kroz bend koji se prigodno zove Najveći odmor, a čine ga poznati i iskusni glazbenici i glazbeni pedagozi, članovi HGU Zagreb: Nikola Marjanović vokal, Gojko Tomljanović klavijature, Zvonimir Bučević bas gitara, Kristijan Zorjan bubnjevi, i Davor Doležal gitara. Na radionici su predstavili pjesme Brune Marsa, Dine Dvornika, Michaela Jacksona, grupa Queen i AC/DC, i drugih.

Namjera projekta je pripremiti i odgojiti sadašnju i buduću mladu publiku, pogotovo osnovnoškolsku, koja još nema do kraja formiran glazbeni ukus, i ranjiva je i podložna lošem utjecaju nekvalitetnih glazbenih sadržaja kojima je svakodnevno bombardirana putem klasičnih audio i video medija poput radio i tv stanica, u časopisima i na internetu – putem računala i pametnih telefona. Upoznavanjem mlađih generacija sa više vrsta stilski raznolike glazbe, sa njezinom poviješću i najznačajnijim izvođačima, činimo veliki korak ka formiranju i/ili reformatiranju te iste buduće publike, koja će postati značajan konzument tih novootkrivenih glazbenih stilova, kako na koncertima tako i generalno u medijskom prostoru.

Program se prezentira kroz miks stranih i domaćih pjesama, uz korištenje osnovnih instrumenata – seta bubnjeva, bas gitaru, gitaru, klavijature, uz korištenje pojačala, razglasa i ton majstora.

Za sada je plan da se projekt održi u tri termina tijekom mjeseca studenog 2019., u tri osnovne škole u gradu Zagrebu: u OŠ Kustošija(održana), OŠ Petra Zrinskog (13.11. srijeda, za ovu priliku u susjedstvu škole, u dvorani kina Kinoteka u sklopu glazbenog programa kina – FonoKinoteka), i u OŠ Pavleka Miškine(20.11. srijeda). Nakon zimskih praznika glazbenici se nadaju da će posjetiti i druge škole na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, pa se pozivaju zainteresirani profesori i ravnatelji da se jave kako bi dogovorili realizaciju radionica i u drugim školama.

Program Glazba na kotačima je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture, kroz njihov natječaj Razvoj publike iz 2018. godine.