Zagrebačka premijera dokumentarnog filma Vladimire Spindler “Prijateljstvo s Trokutom”

Filmski hommage konceptualnom umjetniku Vladimiru Dodigu Trokutu premijerno u kinu Kinoteka

 U ponedjeljak, 11. studenog kino Kinoteka ugostit će zagrebačku premijeru dokumentarnog filma Vladimire Spindler “Prijateljstvo s Trokutom”, u kojem redateljica predstavlja intimističku priču o prijateljstvu s čuvenim konceptualnim umjetnikom Vladimirom Dodigom Trokutom.

Foto: Vladimira Spindler
Foto: Vladimira Spindler

S namjerom da dozna kakav je Trokut zapravo i pronikne u osobu iza umjetničke persone, redateljica ulazi duboko u njegov osebujni svijet. Tijekom snimanja njih dvoje postaju prijatelji, a film se odmiče od klasičnog biografskog prikaza umjetnika te kroz prizmu nastalog prijateljstva donosi intiman pogled na umjetnikovu svakodnevicu i priču o nekom drugom Trokutu, kojeg je malo tko imao priliku upoznati.

Projekciju filma će popratiti izložba Trokutovih radova koju je omogućila Zaklada Trokut. U pokušaju sublimacije malog dijela opusa umjetnika posvećene jedinstvenom Trokutovu anti-muzeju, u sklopu izložbe bit će predstavljena već poznata djela koja ukazuju na pogrešnu i ponekad paradoksalnu kontra-povijest osporavanja umjetničkih institucija kroz anti-umjetnost. Riječ je o edukativnoj retrospektivi koja istražuje krajnje granice umjetnosti kroz njegove tehnike i konotacije suvremene umjetnosti.

Osim kao umjetnik, Vladimir Dodig Trokut (1949. – 2018.) bio je poznat i kao šaman, sakupljač umjetnina, galerist, muzeolog, donator, antropolog, teoretičar, predavač, publicist, autor mnogobrojnih muzejskih projekata i osnivač prvog svjetskog Anti-muzeja. Začetnik je varijante konceptualne i post-konceptualne no-umjetnosti i tvorac novih muzeoloških i umjetničkih praksi, kao i nazivlja u novoj umjetničkoj praksi i muzeologiji. Djela mu se nalaze u svjetskim muzejima i zbirkama.

Vladimira Spindler je fotografkinja i redateljica dokumentarnih filmova. Fotografijom se bavi od 1998. godine, a snima za poznate magazine i kazališta. Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi. Kao redateljica potpisuje kratkometražne dokumentarne filmove “Preko ruba” i “Mama zašto plačeš”, a trenutno priprema dugometražni dokumentarni film “Geni moje djece”.

Film počinje u 20 sati. Ulaz je besplatan uz prethodno preuzete ulaznice na blagajni kina Kinoteka od 19 sati.

Foto: Vladimira Spindler
Foto: Vladimira Spindler