Na repertoar kina Kinoteka stižu Gremlini, jedan od najomiljenijih alternativnih božićnih filmova svih vremena

U sklopu ciklusa Zimske priče koji na velikom platnu objedinjuje filmove zimske ikonografije ili teme, 27. i 28. prosinca u kinu Kinoteka družimo se s gremlinima, malim, neobičnim monstrumima proizašlim iz redateljske radionice Joea Dantea.

Ako spadate među one koji zimske praznike vole začiniti prstohvatom jeze, ne propustite Gremline , komediju strave iz 1984., koja je u popularnu kulturu uvela Gizmu – egzotičnu životinjicu koja je mazna i dobroćudna sve dok je se ne smoči i ne hrani nakon ponoći. No nakon što vlasnici prekrše navedena pravila, slijedi nešto što neće biti ni umiljato, niti mazno. Poigravajući se s nostalgičnim naslijeđem američkog filma i televizije 50-ih, posebice drama o malomišćanskoj svakodnevici i tzv. creature feature formata, ovaj šarmantan, duhovit i povremeno zastrašujući spoj komedije i strave Joea Dantea objeručke su prihvatili i publika i kritika. Zahvaljujući zaigranim specijalnim efektima, vrckavo-ironičnom glazbom Jerryja Goldsmitha, gomilom lampica, snijega, ponekom ogrebotinom i krvavom flekom, Gremlini su prerasli u jedan od najomiljenijih alternativnih božićnih filmova svih vremena.

U nastavku filma Gremlini 2: Novo leglo (1990) Dante je ublažio mračnu atmosferu iz originala, posegnuvši za stilom crtanih filmova i slapsticka. Uz to je Novo leglo nakrcao filmskim referencama i pogurao ga u smjeru parodije na račun medija, Hollywooda i uopće koncepta filmskih nastavaka. Rezultat je sasvim jedinstvena kreatura u povijesti američkog studijskog filma: anarhična, autoironična i ikonoklastična satira čiji monstrumi doslovno prijete da će prijeći na ovu stranu platna.

Na repertoaru kina pogledajte i dva aktualna hit-filma. Prvi je Nož u leđa , priča o obiteljskom okupljanju koje krene po zlu nakon smrti 85-ogodišnjeg Harlana Thrombeyja, glave obitelji. Njegovu smrt istraživat će dva detektiva, a pritom svaki član obitelji skriva neku tajnu, koja ih čini potencijalnim krivcem za počinjeni zločin. Nominiran za tri Zlatna globusa, uključući i one za najbolju komediju/mjuzikl te glavnu mušku i žensku ulogu (Daniel Craig, Ana de Armas), Nož u leđa je glumački nadahnuta i režijski zaigrana posveta klasičnim filmovima detekcije te nezaobilazan naslov za ljubitelje Agathe Christie i Hitchcockovih napetica.

Na subotnjoj matineji ne propustite Snježno kraljevstvo 2, nastavak dugometražnog animiranog filma koji je 2013. godine osvojio srca i maštu gledatelja diljem svijeta. Polazeći od pitanja “zašto je Elsa rođena s čarobnim moćima?”, Ana, Kristof i Olaf kreću u uzbuđenjima, glazbom i emocijama ispunjeno putovanje u nepoznato. Sinkroniziranu verziju filma prikazujemo na subotnjoj matineji 28. prosinca.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.