Tjedan u Kinoteci: hrvatska kinopremijera Rome

Ciklus posvećen Oscarima zaključujemo Netflixovim hitom Roma, a tjedan započinjemo predstavljanjem književnog prvijenca Ante Zlatka Stolice Blizina svega.

Tribina Razotkrivanje: Ante Zlatko Stolica

Tjedan u kinu Kinoteka otvara tribina Razotkrivanje, projekt zaprešićke izdavačke kuće Fraktura namijenjen promociji domaćih autora i njihovih književnih noviteta. Gost tribine je Ante Zlatko Stolica, koji će nas upoznati sa svojim romanom-prvijencem Blizina svega. Ante je ljubiteljima filma poznat i kao glavni glumac i koscenarist filma Kratki izlet Igora Bezinovića te kao autor nekoliko kratkometražnih dokumentarnih filmova, a na početku tribine pogledat ćemo njegova dva kratkometražna filma: Pritisak i Svaki dan je Božić. Razgovor s autorom moderirat će Andrija Škare, a ulaz na tribinu je besplatan.

Oscari 2020: Pogled unazad

Ciklus posvećen ovogodišnjim Oscarima završavamo podsjetnikom na prošlogodišnje laureate. Gledat ćemo Zelenu knjigu: vodič za život Petera Farrellyja, dobitnika Oscara za najbolji film, scenarij i sporednog glumca (Mahershala Ali), Miljenicu Yorgosa Lanthimosa, nagrađenu za najbolju glumicu (Olivia Coleman), a tjedan zaključujemo hrvatskom kinopremijerom Rome Alfonsa Cuaróna nagrađene za najbolju režiju, kameru i strani film. Nastao u produkciji studija Netflix, ovaj intimistički spektakl zaobišao je hrvatska kina, a ove subote moći ćemo uživati u Carónovim spektakularnim vizualima i elaboriranoj mizansceni na velikome platnu. Film prikazujemo samo s engleskim titlovima.

Jesu li prošlogodišnji laureati preživjeli hype i kakvi su u usporedbi s ovogodišnjim nominiranim naslovima, provjerite u vašem omiljenom kinu.

Noviteti: najbolje iz 2019.

Među ovotjednim novitetima gledamo filmove koji su obilježili prošlu godinu: crnohumornu satiru Parazit Bonga Joon-hoa, napetu kriminalističku dramu Jadnici Ladya Lyja, fascinantan dokumentarac o odnosu čovjeka i prirode Medena zemlja te Tugu i slavu, meditaciju o ovisnosti, kreativnosti i ljubavi Pedra Almodóvara. Neke od ovih naslova gledamo po posljednji put, pa ne propustite priliku da ih doživite na velikome platnu.

Na subotnjoj matineji naši najmlađi gledatelji moći će uživati u amimiranom filmu Kapetan Sabljozubi i magični dijamant. Riječ je o norveškoj obiteljskoj pustolovini o čarobnom dragulju koji za vrijeme punog mjeseca svome vlasniku ispunjava želje, a režirali su ga Norvežani Marit Moum Aune i Rasmus A. Sivertsen. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.