Tjedan u Kinoteci: Vatroslav Mimica i svijet u mijeni nakon Psiha

Na rasporedu su modernistička trilogija i izbor animiranih filmova Vatroslava Mimice, a nasljeđe Psiha nastavljamo istraživati kroz nekoliko programskih linija

Vatroslav Mimica: U sjećanje na opus

Nedavno nas je napustio Vatroslav Mimica, autor čiji je opus obilježio i unaprijedio hrvatsku i jugoslavensku kinematografiju. U programu koji se održava od 9. do 11. ožujka prikazujemo Mimičinu modernističku trilogiju koju čine filmovi Prometej s otoka Viševice, Ponedjeljak ili utorak i Kaja, ubit ću te!, u kojima je Mimica posegnuo za inovativnim pripovjednim postupcima kako bi istražio psihološku i mentalnu strukturu modernog čovjeka.

Program U sjećanje na Vatroslava Mimicu uključuje i izbor iz radova koje je napravio za Zagrebačku školu crtanog filma, a prije projekcije Prometeja, u ponedjeljak u 20 sati, uvodnu riječ dat će Hrvoje Hribar. Program je organiziran u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i Zagreb filmom, a svi dugometražni filmovi puštaju se s 35mm vrpce.

60 godina Psiha: Svijet je čudan, zar ne?

Drugi tjedan programa kojim obilježavamo šest desetljeća od premijere Psiha Alfreda Hitchcocka nastavljamo selekcijom filmova koji su žanrovsku strukturu krimića, trilera ili filma strave iskoristili kako bi prikazali svijet u mijeni, suočen s iracionalnim silama, nasiljem i nemogučnošću kontrole. Cikus je nazvan po citatu iz filma Plavi baršun Davida Lyncha, koji otvara ovotjedni program, a u njemu ćemo gledati i Sedam i Zodijak, dva remek-djela majstora filmske napetosti Davida Finchera, u kojem je metoda detekcije iskorištena kao metafora uzaludnog nastojanja da se kaos svijeta dovede u red.

Na drugi pogled: Mete

Na drugi pogled je program kina Kinoteka posvećen filmovima koji su u vrijeme svoga nastanka previđeni, zanemareni, loše ocijenjeni, pogrešno shvaćeni ili s vremenom zaboravljeni, a koji su sazreli da ih se pogleda svježim očima i otkrije.

Novo izdanje programa donosi dugometražni prvijenac Petera Bogdanovicha, Mete, koji je snimio za poznatog producenta i redatelja eksploatacijskih filmova Rogera Cormana. Priča je to o susretu dva filmska čudovišta: onog klasičnog, iz gotičkih zamaka iz egzotičnih krajeva, te suvremenog, s ljudskim licem iz susjedstva, koji će se naći licem u lice u drive-in kinu.

Riječ je o zanemarenom dragulju novog Hollywooda, meta-hororu o žanru i vremenu u mijeni, koji je zreo da ga se ponovno otkrije.

Iz kratke baze: Psiho u remiksu

Kratka baza je infocentar i medijateka za kratkometražni film, koju vodi Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS. Obuhvaća suvremeni eksperimentalni film i video, ali i dokumentarni, igrani i animirani kratki metar. Povodom šezdesete obljetnice Psiha u Kratkoj bazi pronašli smo nekoliko naslova iz područja filmske avangarde i undergrounda koji su se uhvatili u koštac s nasljeđem Hitchcockova klasika.

Program Psiho u remiksu uključuje četiri filma u kojima je klasik Alfreda Hitchcocka dekonstruiran, prisvojen, reinterpretiran i remiksiran, iz perspektive autorica i autora različitih generacija i iz različitih dijelova svijeta. Među njima gledamo feministički klasik Triler britanske autorice Sally Potter te eksperimentalno-animiranu zafrkanciju Hitch Hitch Hitchcock Zorana Tadića, koju prikazujemo s 35mm kopije u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom.

Noviteti: Tusta, Medena zemlja i Parazit

Programska linija posvećena novim filmovima donosi Tustu, biografski film o frontmenu pulskog punk-rock sastava KUD Idijoti, te Parazita Bonga Joon-hoa i Medenu zemlju Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova, koji i dalje izazivaju veliki interes gledatelja.

Subotnju matineju ponovno ćemo provesti u društvu Kapetana Sabljozubog i magičnog dijamanta, norveške obiteljske pustolovine o dragulju iz naslova koji za vrijeme punog mjeseca svome vlasniku ispunjava želje. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

 

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.