Kinoteka pokreće online magazin

Dok nestrpljivo iščekujemo da se stvore uvjeti za pokretanje filmskih programa, kino Kinoteka kreće s Kino tekom – online filmskim magazinom,  čiji je cilj da kroz kombinaciju audio, video i tekstualnih sadržaja oživi duh rasprava i druženja koje vezujemo uz odlazak u kino.

Često se kaže da odlazak u kino nije samo kulturni, nego i društveni događaj. U razdoblju karantene kvalitetnog audiovizualnog sadržaja (srećom) ima dovoljno, no nedostaje nam društvena dimenzija iskustva zajedničkog gledanja, raspravljanja i promišljanja. Dok čekamo da se stvore uvjeti za ponovno pokretanje kinoprikazivačke djelatnosti, odlučili smo pokrenuti Kino teku: online filmski magazin čiji je cilj otvoriti prostor za druženje, upoznavanje, raspravu i promišljanje filmskih djela, autorskih opusa, žanrova i ostalih filmskih i umjetničkih tema, kojima bismo se bavili kroz programe kina.

Magazin se zasad sastoji od nekoliko stalnih rubrika u video, audio i tekstualnom formatu, koje će se od sljedećeg tjedna redovito objavljivati na službenoj stranici i društvenim mrežama kina. Virtualne kave donose videorazgovore s istaknutim pojedincima s filmske scene – uglavnom filmašima, ali i onima koji film žive na druge načine. Klasici u vremenu karantene donose rasprave na temu filmskih naslova koje smo tijekom mjera izolacije pogledali prvi put nakon dugo vremena (a neki i po prvi put), dok ćemo u Dolazećim atrakcijama pisati o filmovima koje se veselimo vidjeti na velikome platnu. Svaki tjedan za društvene mreže pripremili smo i Filmsku listu: popis filmova složen oko određene teme, koji će se u dnevnom ritmu objavljivati na društvenim mrežama.

Suradnici Kinotekina online magazina su Lukša Benić, Danijel Brlas, Miro Frakić, Valentina Lisak, Silvestar Mileta, Jelena Pašić, Višnja Vukašinović, predstavnici generacije mlađih filmskih kritičara, filmologa, urednika i kustosa/programera, koji su zanat izbrusili surađujući s filmskim časopisima, portalima, radijskim i televizijskim emisijama i festivalima, a među njima ih se nekolicina praktično bavi filmom. Urednik magazina je voditelj filmskih programa kina Kinoteka, Mario Kozina.

Za prvo izdanje Kinotekina online magazina pripremili smo Virtualnu kavu sa Sandrom Antolić, voditeljicom niza filmskih emisija na HRT-u, a danas i scenaristicom. Razgovor će voditi filmska kritičarka Višnja Vukašinović, a objavit ćemo ga u ponedjeljak. U srijedu, u Klasicima u vrijeme karantene, Silvestar Mileta moderirat će razgovor o Oslobađanju (Deliverance, 1972) Johna Boormana, a u petak saznajte kojoj se dolazećoj atrakciji veseli naš suradnik Danijel Brlas. Filmsku listu složili smo od filmova koje nakon iskustva izolacije drugačije gledamo i shvaćamo, a po jedan unos na listi objavljivat ćemo svakodnevno od ponedjeljka do petka.

Magazin će uključivati i suradnje s partnerskim kulturnim institucijama, među kojima i već pokrenuti Filmsko-čitalački klub u suradnji s Booksom te gostovanje projekta „Svijet nakon karantene“ u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladim. U pripremi su i nove rubrike te dorade postojećih, a o svemu ćemo vas redovito obavještavati.

Pratite nas na webu i društvenim mrežama za još informacija, a do tada čitajte, gledajte filmove i pazite na sebe i na druge. Voli vas vaše kino Kinoteka!