Tjedan u Kinoteci: najava otvaranja kina, Lukić i Ford

Najavljujemo skori nastavak programa kina te novo izdanje online filmskog magazina, koji među ostalim donosi razgovor s Josipom Lukićem te raspravu o Plodovima gnjeva Johna Forda.

Kino uskoro nastavlja s programom
Nastavno na najave Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, obavještavamo vas da kino Kinoteka uskoro nastavlja s radom, i to vjerojatno već sljedeći ponedjeljak, 18. svibnja! S obzirom na to da opasnost od zaraze i dalje postoji, Stožer bi ovoga tjedna trebao izdati i konkretne preporuke o načinu na koji će se održavati projekcije, kako bi se što je više moguće zaštitilo zdravlje posjetitelja i zaposlenika kina.
O mjerama i programu obavijestit ćemo vas čim dobijemo više informacija, a do tada dopustite da izrazimo veliku radost što ćemo se uskoro ponovno družiti u kinu!

Online filmski magazin
U ovotjednom izdanju Kinotekina online filmskog magazina na Virtualnoj kavi našli smo se s Josipom Lukićem, splitskim redateljem i glumcem koji nas je oduševio nizom kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova. Kako provodi mjere socijalnog distanciranja s obitelji te u društvu Bergmana i Knausgårda saznajte u razgovoru koji je vrsno moderirala Višnja Vukašinović, a koji će od danas popodne biti dostupan na Facebook-stranici kina.

U srijedu u Klasicima u vremenu karantene razgovaramo o Plodovima gnjeva, adaptaciji romana Johna Steinbecka u kojoj je velikan američkog filma, John Ford, snimio jedan od politički najprovokativnijih naslova američke kinematografije. Kako se Fordov klasik drži danas, saznajte u razgovoru koji moderira Silvestar Mileta, a sudjeluju Lukša Benić, Jelena Pašić i Dragan Jurak, čiji ćemo izvrstan esej o ovome filmu objaviti na web stranici kina.
U petak u Dolazećim atrakcijama Silvestar Mileta dat će nam još nekoliko razloga da se veselimo Dini Denisa Villeneuvea, a Filmska lista na temu Zvukova susjedstva donosi pet naslova o tankim zidovima, dvorišnim prostorima i ostalim čarima stambenog suživota u vrijeme karantene, koje ćemo svakodnevno objavljivati na Facebook stranici kina.

Svijet nakon karantene
Naši kolege iz Zagrebačkog kazališta mladih prije nekoliko tjedana pokrenuli su inicijativu Svijet nakon karantene, seriju zoom-razgovora u kojem ZKM-ovi autori i suradnici razgovaraju o aktualnim društvenim pitanjima i umjetničkim projektima na kojima rade. Povod trećeg izdanja sesije je Eichmann u Jeruzalemu, odlična ZKM-ova predstava iz prošle sezone, koja spajajući kazalište, književnost i film svježe i aktualno progovara o Holokaustu, banalnosti zla i sveprisutnosti dobra. U razgovoruna temu Strah, otpor, umjetnost sudjelovali su redatelj Jernej Lorenci, glumac Dado Ćosić i programski voditelj kina Kinoteka Mario Kozina, a snimku razgovora pogledajte ovdje.
Podsjećamo da unatoč popuštanju mjera i dalje valja voditi računa o vlastitom zdravlju i sigurnosti, stoga pozivamo sve da popuštanje restriktivnih mjera dočekaju s veseljem, ali odgovorno.