Tjedan u Kinoteci: Autom kroz povijest filma

Pričvrstite pojaseve i krenite s nama u vožnju kroz povijest filma, u posebnom ciklusu posvećenom automobilima. Na repertoaru su klasici, kultni filmovi i naslovi koji čekaju da ih se otkrije!

Autom kroz povijest filma: Krenimo na put!

Od 29. rujna do kraja studenog u kinu ćemo gledati veliki tematski ciklus posvećen automobilima. Program je podijeljen u nekoliko cjelina, od kojih će svaka istraživati različite načine na koji su limeni ljubimci postali neizostavnim dijelom naše svakodnevice te utjecali na sve aspekte života, od stanja uma i životnog stila do ekonomije i industrije. Program ja žanrovski raznolik – u njemu ćete naći akcijske filmove i krimiće, komedije i drame te nekoliko kultnih i rijetko prikazivanih naslova, uključujući i filmove iz Hrvatske i regije.

Prvi dio ciklusa, Krenimo na put!, posvećen je putovanjima: otvara ga Dogodilo se jedne noći (1934), odlična screwball-komedija Franka Capre, koja je postala prvi film nagrađen Oscarima u tzv. najvažnijim kategorijama. U nastavku tjedna prikazujemo Zlatnim medvjedom nagrađeni Taksi (2015) Jafara Panahija, zatim remek-djelo psihološkog noiraAutostoper (1953) Ide Lupino te kontroverzni satirični triler Dan ludila (1993) Joela Schumachera, s izvrsnim Michaelom Douglasom u glavnoj. Prvi tjedan zaključujemo Točkom nestajanja (1971), kultnim klasikom Richarda C. Sarafiana, čiji utjecaj seže i do suvremenih filmova kao što su Otporan na smrt (2007) Quentina Tarantina i Vozač (2017) Edgara Wrighta. Ostatak programa objavljujemo uskoro.

Noviteti: O beskraju i Mater

U distribucijskoj liniji Noviteti od ovoga tjedna pogledajte egzistencijalističku komediju Roya Anderssona O beskraju te izvrstan redateljski debi Jure Pavlovića, Mater. Na rasporedu su još dvije intrigantne društvene satire: Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Struga Mitevska te Corpus Christi poljskog redatelja Jana Komase. Ljubitelji akcije neka svakako pogledaju Pljačku stoljeća Ariela Winograda, film o pljački koja je inspirirala poznatu seriju Kuća od papira.

Animafest 2020: Programi za djecu

U petak i subotu u jutarnjim satima u goste nam stiže Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb. Na rasporedu je nekoliko programa dječjih i obiteljskih filmova, u kojima ćete se moći upoznati sa šarmantnim pričama, različitim animacijskim tehnikama i pritom se opustiti i nasmijati. Detalje o svakom programu potražite i na službenoj stranici festivala.

Mjere sigurnosti

Poduzeli smo niz mjera kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Broj ulaznica u prodaji je smanjen, između prodanih karata sa svake će strane biti ostavljena prazna mjesta. Prilikom kupnje ulaznica posjetitelji će biti zamoljeni da ostave svoje kontakt-podatke, a preporuča se i nošenje maske do trenutka sjedanja na mjesto doznačeno na ulaznicama. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka