Kontraplan: Parazit i arhitektura

U ponedjeljak, 2. studenog u 18:30h pridružite nam se na prvom izdanju Kontraplana, novog diskurzivnog programa kina Kinoteka u kojem ćemo o popularnim filmskim naslovima razgovarati iz perspektive srodnih umjetničkih i znanstvenih disciplina. Tema prvog izdanja je arhitektura, gosti su arhitekt i kritičar Maroje Mrduljaš te pisac i scenarist Velimir Grgić, a povod je međunarodni filmski fenomen – Parazit.

Gledanje filma na velikome platnu čini temelj kulture odlaska u kino, no ne može se na njega svesti. Druženja, razgovori i rasprave svaki posjet kinu pretvaraju u mali društveni događaj, kroz koji razmjenjujemo mišljenja i dojmove, a poznate stvari promatramo iz novoga ugla. S željom da oživimo angažiranu, kritičku i raspravljačku dimenziju kinoiskustva, u Kinoteci smo pokrenuli Kontraplan, program filmskih tribina u kojem ćemo o popularnim naslovima razgovarati iz perspektive filmu srodnih umjetničkih i znanstvenih disciplina.

Prvo izdanje Kontraplana posvećeno je arhitekturi, a tema je južnokorejski hit Parazit, višestruki oskarovac i dobitnik Zlatne palme koji se prometnuo u međunarodni kulturni fenomen. Klasna satira Bonga Joon-hoa analizirana je iz brojnih perspektiva, a mi ćemo se pozabaviti najvažnijim sporednim likom – kućom u kojoj se odvija radnja. Što nam kuća govori o likovima, zašto izgleda tako kako izgleda i u koje se arhitektonske trendove uklapa samo su neka od pitanja kojih ćemo se dotaknuti u razgovoru.

Gosti Kontraplana su arhitekt i kritičar arhitekture i dizajna Maroje Mrduljaš te Velimir Grgić, autor knjige K-film: vodič kroz južnokorejsku kinematografiju u pet epizoda.

Kontraplan će se održavati jednom mjesečno uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a sastoji se od projekcije filma, nakon koje slijedi moderirani razgovor na odabranu temu.

Vidimo se u kinu!