Tjedan u Kinoteci: Kotači koji život znače

Nastavljamo se voziti kroz povijest filma s Kotačima koji život znače, programom koji donosi prvijence triju redatelja koji su obilježili američku kinematografiju: Michael Moore, Paul Schrader i Robert Zemeckis.

Autom kroz povijest filma: Nomadi na kotačima
Ciklus Autom kroz povijest filma nastavljamo temom Kotači koji život znače. Program se sastoji od pet žanrovski različitih naslova, koji istražuju ulogu automobila u razvoju ekonomije, industrije te kvalitete života, a omeđen je pričama o dvije ekonomske krize i društvima transformiranima u nomadske zajednice na kotačima.
Krećemo danas, Oscarom nagrađenim filmom Plodovi gnjeva, pričom iz razdoblja Velike depresije 1930-ih, u kojoj nas velikan američke kinematografije John Ford vodi na putovanje s obitelji Joad, od ekonomski i ekološki opustošene Oklahome do Kalifornije kao obećane zemlje.
Vožnju nastavljamo s Roger i ja, debitantskim dokumentarnim filmom Michaela Moorea u kojem priča o zatvaranju tvornica tvrtke General Motors u Mooreovu rodnom gradu služi kao polaznišna točka za analizu prožetosti rada mutlinacionalnih kompanija sa životom malog čovjeka.
Program nastavljamo još jednim debijem – kultnom komedijom Roberta Zemeckisa Polovna kola, čija duhovita priča o trgovačkom ratu trgovca rabljenim automobilima pruža ciničnu viziju američkog društva. Tjedan završavamo Cestovnim ratnikom – drugim filmom iz serijala Pobješnjeli Max. Smješten u postapokaliptičnu budućnost nakon ekonomskog, društvenog i ekološkog sloma, riječ je o kinetičkom remek-djelu Georgea Millera o društvu motoriziranih nomada koji je umnogome definirao estetiku 1980-ih.
Na drugi pogled: Plavi ovratnik
Na drugi pogled je program kina Kinoteka posvećen filmovima koji su u vrijeme svoga nastanka previđeni, zanemareni ili pogrešno shvaćeni, a koji su sazreli da ih se ponovno pogleda svježim očima i otkrije. U ovome izdanju programa gledamo Plavi ovratnik, redateljski prvijenac i jedan od najboljih filmova u karijeri Paula Schradera, o radnicima u tvornici automobila koji odluče opljačkati vlastiti sindikat. Nakon nedavne restauracije, film je ponovno postao temom razgovora, ponajprije zahvaljujući Schraderovoj odličnoj režiji i radu s glumcima te razornoj viziji pojedinca u koruptivnom sustavu, koja je jednako aktualna danas, kao i prije četiri desetljeća.
Noviteti: Mare Andreje Štaka
Od subote u Kinoteci pogledajte Mare, romantičnu dramu redateljice Andreje Štaka, o ženi koja stavlja svoj brak na kocku nakon što upozna šarmantnog neznanca. Film je premijerno prikazan u programu Panorama na ovogodišnjem Berlinaleu, a Marija Škaričić za svoj je nastup osvojila Srce Sarajeva za najbolju glumicu.
Među ostalim novitetima gledamo Časnik i špijun Romana Polanskog, povijesnu dramu inspiriranu „aferom Dreyfus“, skandalom koji je obilježio društveni i politički život Francuske krajem 19. stoljeća.

 

Ja BiH: Pet dana Sarajeva u Zagrebu
Od srijede do petka ugošćujemo i festival Ja BiH: Pet dana Sarajeva u Zagrebu. Filmski dio programa kreće u srijedu u 20 sati filmom Simpatija za đavla redatelja Guillaumea de Fontenaya, a preostale filmove iz programa možete pogledati svaki dan u 18 sati. Među njima ističemo Šavove – izvrsnu dramu Miroslava Terzića utemeljenu na istinitoj priči o krađi djece iz beogradskih rodilišta. Ulaz na sve filmove iz festivala Ja BiH su besplatni.

Matineja: Lassie se vraća kući
Na subotnju matineju još nam jednom dolazi možda i najpoznatiji pas u povijesti filma – Lassie. Temeljena na istoimenom romanu Erica Knighta te nakon nekoliko ekranizacija, ova priča o prijateljstvu dječaka i njegova kućnog ljubimca dobila je novu inačicu pod redateljskom palicom njemačkog redatelja Hanna Olderdissena. Film prikazujemo na njemačkom jeziku s hrvatskim titlovima.

Praktične informacije
Poduzeli smo niz mjera kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Sukladno posljednjim preporukama Nacionalnog stožera, nošenje maske u kinodvorani je obvezno i za vrijeme trajanja projekcije. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka