Tjedan u Kinoteci: Roman Polanski i Festival europske kratke priče

U goste nam dolazi 16. izdanje Festivala europske kratke priče, a među Novitetima gledamo Časnik i špijun, novi film Romana Polanskog.

 

Festival europske kratke priče: Hanif Kureishi

Festival europske kratke priče jedan je od prvih festivala u Europi posvećen ovoj književnoj formi, a među ljubiteljima književnosti slovi kao manifestacija koja je domaćoj publici predstavila niz književnika, koji su se prometnuli u zvijezde literarne scene. Ovogodišnje izdanje održava se paralelno u Zagrebu, Rijeci i Londonu, a zagrebačka linija u kinu Kinoteka ugostit će nekoliko zanimljivih predstavljanja i panel-diskusija. Jedan od vrhunaca festivala svakako je razgovor sa svjetski poznatim britanskim književnikom Hanifom Kureishijem, autorom čuvenog romana Buda iz predgrađa (1990) te scenaristom filma Moja lijepa praonica (1985). Ulaz na sve događaje je slobodan, a ulaznice se mogu podignuti u radno vrijeme blagajne (sat vremena prije početka programa).

Više informacija o programu potražite na službenoj stranici festivala

Noviteti: Časnik i špijun
U distribuciju nam stiže Časnik i špijun, novi film Romana Polanskog. Riječ je o povijesnoj drami inspiriranoj „aferom Dreyfus“, političkim skandalom koji je obilježio društveni i politički život Francuske krajem 19. stoljeća. Film je osvojio Srebrnog lava i Nagradu FIPRESCI na prošlogodišnjoj Mostri, a na Europskim filmskim nagradama nominiran je u četiri kategorije, uključujući i one za najbolji film i glavnog glumca (Jean Dujardin).

Među ostalim novitetima izdvajamo bugarsku satiričnu komediju Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevska, napetu poljsku dramu Corpus Christi Jana Komase, intrigantnu obiteljsku priču Mater Jure Pavlovića te egzistencijalističku švedsku komediju O beskraju Roya Anderssona.

Matineja: Lassie se vraća kući
Program Matineja za djecu nastavljamo s Lassie se vraća kući, novom adaptacijom svjetski poznatog romana engleskog pisca Erica Knighta. Riječ je o svevremenoskoj priči o prijateljstvu dječaka i njegove kujice Lassie, koji je već nekoliko puta adaptiran za veliko platno, a film Hanna Olderdissena njegova je najnovija inačica. Film prikazujemo na njemačkom jeziku s hrvatski titlovima.

Praktične informacije
Poduzeli smo niz mjera kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.