Tjedan u Kinoteci: 13. Subversive Film Festival

Ovogodišnje izdanje Subversive Film Festivala posvećeno je ideji kreativnog neposluha i razmišljanjima Alberta Camusa, a u Kinoteci ugošćujemo njegov natjecateljski program.

Subversive Festival: Kreativni neposluh

U goste nam dolazi Subversive Film Festival, čije je 13. izdanje posvećeno kreativnom neposluhu. Ovogodišnja festivalska tema inspirirana je razmišljanjima pisca Alberta Camusa o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju.Natjecateljski program festivala donosi dvadesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu, a problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete te nasljeđe kolonijalizma. Filmovi se natječu za nagrade Wild Dreamer za najbolji dokumentarni i igrani film.

U programu se izdvajaju novi filmovi renomiranih autorskih imena kao što su Rithy Panh (Iradijacija – najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea), Hubert Sauper (Epicentar, dobitnik Velike nagrade žirija na Sundance Film Festivalu), Hong Sang-soo (Žena koja je bježala, Srebrni medvjed za najbolju režiju) te legendarni Alexander Kluge i njegova posljednja suradnja s filipinskim pankerom Khavnom (Orfeja).

Tu su i filmovi zapaženih mladih autora, među njima i trostruki pobjednik Venecijanskog filmskog festivala Pusta zemlja iranskog redatelja Ahmada Bahramija. Vidjet ćemo i Oblak u njezinoj sobi kineske sineastice Xinyuan Zheng Lu, eksperimentalni vizualni dnevnik koji je odnio najviše priznanje u Rotterdamu, te halucinantni gerilski manifest Los Conductos kolumbijskog redatelja Camila Restrepa koji je nagrađen kao najbolji debitant na filmskom festivalu u Berlinu. Na programu je i uznemirujući aktivistički doks Dobro došli u Čečeniju Davida Francea o jedinom konclogoru za LGBT populaciju na svijetu.

Filmove Subversive Film Festivala u Kinoteci gledamo od 28. studenog do 7. prosinca, a dio programa bit će dosupan i na online platformi volimdokumentarce.net. Više infor-macija o ostalim programima festivala potražite na službenoj stranici festivala.

Praktične informacije
Korisnici Filmskog pokaza svoju ulaznicu za Subversive film festival mogu dobiti po cijeni od 10 kuna, uz predočavanje pokaza na blagajni (ulaznice za festival ne ubrajaju se u kvotu predviđenu pokazom).

Poduzeli smo niz mjera kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Sukladno posljednjim preporukama Nacionalnog stožera, nošenje maske u kinodvorani je obvezno i za vrijeme trajanja projekcije. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka