Tjedan u Kinoteci: Divlji u srcu

Ciklus Autom kroz povijest filma nastavljamo romantičnim pričama o buntovnicima te eksperimentalnim filmovima Iz Kratke baze, u goste nam dolazi Boris Jokić, među Novitetima gledamo Oca i Undine, a predstavljamo i novi program – Kinoteka Junior.

Autom kroz povijest filma: Divlji u srcu

U ciklusu Autom kroz povijest filma vozit ćemo se na suvozačkom sjedalu s poznatim filmskim buntovnicama i buntovnicima. Program otvara Prljava Mary, ludi Larry, klasik akcijskog filma potjere 1970-ih, u kojem Peter Fonda i Susan George igraju par kriminalaca u bijegu od policije. Radi se o eksplozivnom koktelu akcije i humora, koji je utjecao na radove autora kao što su Quentin Tarantino i Edgar Wright.Program nastavljamo u romantičnom ključu s Putovanjem za dvoje Stanleya Donena, gdje Audrey Hepburn i Albert Finney igraju bračni par koji putujući prema St. Tropezu preispituje 12 godina svoje veze. Uz prekrasne lokacije i aromatičnu glazbu legendarnog Henryja Mancinija, radi se o melankoličnoj vožnji kroz uspomene i sjećanja, ispričanoj na, za svoje vrijeme vrlo inovativan, nelinearan način.

Tjedan završavamo s filmovima koji su obilježili 1990-e. U petak gledmao Divlji u srcu, Zlatnom palmom ovjenčani film Davida Lyncha u kojem Nicolas Cage i Laura Dern igraju uklete ljubavnike u bijegu od društva i zakona. Satkana od duhovitih i grotesknih scena, neočekivanog nasilja i nadrealne ljepote, Lyncheva oda buntovništvu nezaboravno je putovnaje stazama zaljubljenog uma. Ciklus završavamo s Thelmom i Louise, nezaboravnim filmom ceste u kojem Susan Sarandon i Geena Davis igraju prijateljice u bijegu od opresivnog društva. Zadivljujuće snimljen i emocionalno snažan, ovaj klasik Ridleya Scotta podsjetit će nas zašto je ponekad važno samo nastaviti dalje!

Kratke slike: Pokretni elementi

Kratka baza je infocentar i medijateka za kratkometražni film, koju vodi Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS. Obuhvaća suvremeni eksperimentalni film i video, ali i dokumentarni, igrani i animirani kratki metar. U sklopu programa Autom kroz povijest filma iz Kratke baze izvukli smo nekoliko filmova koji tematiziraju način na koji su automobili utjecali na društvo, proizvodnju i našu percepciju stvarnosti. Program je dosta raznolik, a uključuje filmove u rasponu od francuskog klasika Claudea Leloucha (To je bio randevu) pa do dobitnika prestižne Turnerove nagrade, Duncana Jonesa (Napravi nešto novo, John).

Undine
Undine

Noviteti: Boris Jokić, Undine i Otac

Intrigantni dokumentarac Povuci – potegni koji govori o izazovima odgoja i školskog sustava od svoje premijere na ZagrebDoxu ne prestaje izazivati pažnju. Nakon projekcije u ponedjeljak 16. studenog u 19:00 sati uslijedit će razgovor s redateljem Nevenom Hitrecom i Borisom Jokićem, našim poznatim pedagogom i sociologom s Instituta za društvna istraživanja. Hitrec i Jokić uvest će nas u svijet obrazovanja s obje strane – one formalne i strukturne te osobne i obiteljske.

Među Novitetima od sljedećeg tjedna prikazujemo i dva nagrađena filma s ovogodišnjeg Berlinalea. Prva na rasporedu je Undine, moderna bajka njemačkog redatelja Christiana Petzolda inspiriranu tradicionalnom predajom o vodenoj vili koja dušu može zaslužiti tek udajom za čovjeka. Za naslovnu ulogu Paula Beer osvojila je Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu.

Drugi naslov je Otac, dojmljiva priča o roditelju koji se pobuni protiv korumpiranog sustava, koji mu je zbog siromaštva oteo djecu. S odličnim Goranom Bogdanom u jednoj od svojih najboljih uloga, novi film srpskog redatelja Srdana Golubovića stiže nam na valovima odličnih reakcija, a postao je i prvi film u povijesti Pulskog festivala čija je prosječna ocjena publike iznosi 5,0!

Otac
Otac

Filmski outlet: Herbie & Kinoteka Junior

Sljedeće izdanje Filmskog outleta posvećeno je Kinoteci Junior – programskoj liniji kina Kinoteka u sklopu koje ćemo jednom mjesečno prikazivati klasične naslove iz hrvatskog i svjetskog filma namijenjene dječjoj i obiteljskoj publici. Film koji otvaramo program je Ljubavna buba, igrana uspješnica studija Disney o Herbieju, Volkswagen bubi s ljudskim osobinama, koja svome vlasniku donese sreću u životu, sportu i ljubavi.

Ovaj film Roberta Stevensona inspirirao je još četiri nastavka i televizijsku seriju, a svojim humorom i šarmom ne prestaje osvajati nove generacije gledatelja.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Autom kroz povijest filma, Iz kratke baze i Kinoteka Junior pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Poduzeli smo niz mjera kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Sukladno posljednjim preporukama Nacionalnog stožera, nošenje maske u kinodvorani je obvezno i za vrijeme trajanja projekcije. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka