Tjedan u Kinoteci: Dragan Jurak i Kultni petak

Tjedan započinjemo Filmsko-čitalačkom grupom i razgovorom s Draganom Jurakom, nastavljamo ga igrama lovice u ciklusu „Autom kroz povijest filma“, a zaključujemo Šok terapijom – nepravedno zanemarenim nastavkom kultnog klasika The Rocky Horror Picture Show.

 

Filmsko-čitalačka grupa: Dragan Jurak

Filmsko-čitalačka grupa zajednički je projekt Književnog kluba Booksa i kina Kinoteka čiji je cilj istražiti odnos filma i književnosti. Prvih nekoliko sesija posvetili smo književnim adaptacijama, a razgovor postepeno širimo i na ostale načine na koje pisana riječ ulazi u dijalog s pokretnim slikama.

U fokusu sljedeće grupe je Život jahača u trenutku skoka konja preko prepone (Disput, 2020), zbirka eseja filmskog i književnog kritičara Dragana Juraka. Riječ je o iskrenom i snažnom spoju autorefleksije i umjetničke kritike, koji nas je potaknuo da sljedeću sesiju organiziramo oko teme „Zašto čitamo, zašto pišemo“. Razgovor će se održati u kinu Kinoteka, uz sudjelovanje polaznica Filmsko-čitalačke grupe, a otvaramo ga čitanjem Jurakova novijeg eseja inspiriranog filmom Osuđenik na smrt je pobjegao (1956), u kojem ovo glasovito djelo Roberta Bressona dovodi u vezu s filmski dramatičnom pričom iz obiteljske povijesti, čije su mjesto radnje kino Kinoteka i njegova okolica. Esej će uživo pročitati kazališni i filmski glumac Dado Ćosić, a uskoro će biti objavljen i u sklopu online filmskog magazina Kino teka na stranici kina.

Program je otvoren za sve zainteresirane, a ulaz je slobodan.

Autom kroz povijest filma: Sad ti loviš!

Ciklus Autom kroz povijest filma zaključujemo poznatim igrama lovice na četiri (i više) kotača. Prisjetit ćemo se Dobrog posla u Italiji, šarmantne kombinacije akcije i humora, gdje karizmatični Michael Caine predvodi skupinu kriminalaca koja će uz pomoć nekoliko mini morrisa izvesti jednu od najpoznatijih pljački u povijesti filma. Kombinacija akcije, humora te uvjerljivo napisanih i odglumljenih likova obilježava i Južni vjetar, regionalni fenomen srpskog redatelja Miloša Avramovića, koji nas uvodi u svijet beogradske automobilske mafije.

Na rasporedu je i Brzina Jana de Bonta, jedan od najboljih akcijskih filmova svih vremena, gdje Keanu Reeves igra policajca u autobusu koji će eksplodirati, ukoliko mu brzina padne ispod 50 milja na sat. Film je osvojio i kritiku i publiku, učvrstio je zvjezdani status Keanua Reevesa, Sandru Bullock katapultirao je u hollywoodsku A-listu, a nagrađen je Oscarima za zvuk i montažu zvučnih efekata.

Kultni petak: Šok terapija

Kultni petak poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Sljedeći tjedan na rasporedu je Šok terapija Jima Sharmana, svojevrsni nastavak kulturnog fenomena The Rocky Horror Picture Show (1975), u kojem Brad i Janet postaju sudionici bizarnog reality showa.

Iako okuplja dio iste autorske i glumačke ekipe, Šok terapiju svojevremeno nisu dobro prihvatili ni publika, ni kritika niti fanovi Rocky Horrora. No zbog načina na koji se bavi fenomenom reality televizije, Sharmanov film iz današnje perspektive djeluje aktualnije nego u vrijeme svoga nastanka. Dodamo li tome ponovno izvrstan soundtrack, s pjesmama koje kvalitetom nimalo ne zaostaju za prethodnikom, nadahnutu glumačku ekipu, maštovite kostime i izvrsnu, nadrealističku scenografiju, riječ je o skrivenom dragulju 1980-ih koji će mnogim gledateljima biti pravo otkriće!

Noviteti: Domaće i svjetske uspješnice

Među Novitetima pogledajte nagrađivani film Otac srpskog redatelja Srdana Golubovića, u kojem je Goran Bogdan impresivno odigrao roditelja koji se suprotstavlja korumpiranom socijalnom sustavu. Na repertoaru je i Undine, moderna bajka njemačkog redatelja Christiana Petzolda, zatim intrigantni dokumentarni film Nevena Hitreca Povuci – potegni, koji govori o izazovima odgoja i školskog sustava, te romantična drama Mare redateljice Andreje Štaka.

Filmski outlet: Sretni Lazzaro

U sljedećem izdanju Filmskog outleta gledamo još jednu suvremenu bajku. Ovoga puta riječ je o Sretnome Lazzaru u kojem nas talijanska redateljica Alice Rohrwacher odvodi u pitoreskni svijet naslovnog junaka – naivnog i dobroćudnog mladića, koji će se naći usred intrige koju je zakuhao njegov prijatelj Tancredi, sin lokalne moćnice. Premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je osvojio nagradu za najbolji scenarij, radi se o atmosferičnom ostvarenju koje inteligentno i maštovito spaja talijansku filmsku, književnu i narodnu tradiciju.

Matineja: Putovaje jednog princa

Na Matineji gledamo Putovanje jednog princa, dugometražni animirani film Jean-Françoisa Laguionieja i Xaviera Picarda o majmunskom princu koji se nađe u egzilu te pritom stekne nove prijatelje. Premijerno prikazan na ovogodišnjem Animafest, riječ je o vrhunskom ostvarenju koji kroz fantastične likove i situacije progovara o izazovima svijeta u kojem živimo.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Autom kroz povijest filma, Kultni petak i Filmski outlet pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Poduzeli smo niz mjera kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Sukladno posljednjim preporukama Nacionalnog stožera, nošenje maske u kinodvorani je obvezno i za vrijeme trajanja projekcije. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka