Tjedan u Kinoteci: Staze uma

U ciklusu „Autom kroz povijest filma“ s Leosom Caraxom i Martinom Scorseseom istražujemo staze uma, ponovno otkrivamo Berkovićevo Putovanje na mjesto nesreće, a među novitetima ističemo novi film Mattea Garronea Pinokio.

Autom kroz povijest filma: Staze uma
Ciklus Autom kroz povijest filma sljedeći tjedan posvećen je naslovima u kojima automobil funkcionira kao metafora stanja uma. Otvaraju ga Sveti motori – jedan od najoriginalnijih filmova prošloga desetljeća, u kojem je francuski redatelj Leos Carax napravio osebujnu meditaciju o ulogama koje igramo u svakodnevnom životu i kotačićima koji nas pokreću. Predvođen vrhunskim nastupom glumačkog kameleona Denisa Lavanta, riječ je o začudnom iskustvu o kojem ćete dugo razmišljati.
Temu nastavljamo istraživati s Teretom, nagrađivanim filmom Ognjena Glavonića, u kojem tajanstvena pošiljka, koju protagonist filma mora prevesti s ratnog Kosova u Beograd, funkcionira kao metafora tereta koji jedna generacija ostavlja u nasljeđe drugoj.

Za petak smo pripremili vitaminsku bombu! Radi se o Vozaču, virtuozno režiranom akcijskom filmu u kojem je Edgar Wright vrsno izmiješao nekoliko žanrova i aranžirao ih uz svoj prepoznatljivi smisao za igru i humor.
Tjedan završavamo klasikom kinematografije 1970-ih: Taksistom Martina Scorseseja. Riječ je o impresivnoj, na trenutke i halucinantnoj vožnji gradskim i mentalnim putevima, koja i dalje svijetli mračnim sjajem.

Foto: Pinokio

Na drugi pogled: Putovanje na mjesto nesreće 
„Na drugi pogled“ je program kina Kinoteka posvećen zanemarenim naslovima koji su zaslužili da ih se pogleda svježim očima i ponovno otkrije.
Ovaj tjedan gledamo Putovanje na mjesto nesreće, psihološku dramu Zvonimira Berkovića, o ženi koju prometna nesreća njezina muža izbaci iz kolotečine i potakne je da preispita svoj život, odluke i odnose. Riječ je o sjajnom i atmosferičnom filmu, predvođenom sjajnim nastupom Ane Karić, koji je ostao u sjeni Berkovićeva klasika Rondo.
Program se održava u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, a ulaz na projekciju je besplatan.

Putovanje na mjesto nesreće
Foto: Putovanje na mjesto nesreće

 

Noviteti: Pinokio
Matteo Garrone, autor koji je udahnuo novu energiju u nasljeđe talijanskog neorealizma s filmovima kao što su Gomora (2008) i Dogman (2018), za svoj novi film inspiraciju je pronašao u bajci Carla Collodija o drvenome lutku koji želi postati dječakom. Njegov Pinokio izvrsno spaja bajkoviti svijet s interesom za naturalizam, pruživši nam još jedno emocionalno i vizualno impresivno putovanje u svijet talijanskih radnika i seljaka.
Među novitetima gledamo i švedski psihološki horor Koko-di koko-da Johannesa Nyholma, romantičnu dramu Mare redateljice Andreje Štaka, dokumentarni film Povuci – potegni Nevena Hitreca i povijesni triler Časnik i špijun Romana Polanskog.

Koko-di koko-da
Foto: Koko-di koko-da

Filmski outlet: Kišni dan u New Yorku
S oblačnim zagrebačkim popodnevima prilično smo upoznati, a Woody Allen pokazat će nam kako izgleda Kišni dan u New Yorku! Riječ je o romantičnoj komediji u kojoj se Timothée Chalamet i Elle Fanning nađu u ljubavnim i životnim zavrzlamama kakve samo Allen zna prirediti.

Kišni dan u New Yorku prikazujemo u sklopu Filmskog outleta, novog Kinotekina programa namijenjenog svima onima koji su distribucijske uspješnice propustili pogledati na velikome platnu.

Matineja: Jednom davno
Na subotnjoj Matineji gledamo fantastičnu pustolovinu Jednom davno. Riječ je o igranom debiju Brende Chapman, ko-autorice animiranih hitova Princ Egipta (1998) i Merida Hrabra (2012), koja je motive iz klasika dječje književnosti Petar Pan i Alisa u Zemlji Čudesa reinterpretirala za oči i srca novih generacija.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Autom kroz povijest filma i Filmski outlet pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Poduzeli smo niz mjera kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Sukladno posljednjim preporukama Nacionalnog stožera, nošenje maske u kinodvorani je obvezno i za vrijeme trajanja projekcije. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka