FonoKinoteka: Plan za bijeg – rasprodano

U subotu, 19. studenog u 19:30 sati, Plan za bijeg, posljednje ovogodišnje izdanje FonoKinoteke u sklopu koje ćemo ugostiti projekte RadioTeatra i Multimedijalne kolibe.

Plan za bijeg: Tri zvučna programa

FonoKinoteka je programska linija kina Kinoteka posvećena glazbi i zvuku. Plan za bijeg naziv je njezina posljednjeg ovogodišnjeg izdanja, u sklopu kojeg ćemo predstaviti tri programa koji će vam razigrati maštu oslanjajući se isključivo na – sluh!

Program je nastao u suradnji s RadioTeatrom i Multimedijalnom kolibom, a sastoji se od tri programske cjeline: Radiowalk – kino za misli, koncerta trija Nina Bajsić te male radiofonijske izvedbe Bajsove vrpce. Umjetnička voditeljica projekta je Pavlica Bajsić Brazzoduro.

Radiowalk: Kino za misli

Jedan od njemačkih izraza za dokumentarnu radiodramu je Kopfkino, što bi se elegantno moglo prevesti kao „kino za misli“. Spajajući ovu ideju s radiofonijskom praksom RadioTeatra nastala je radijska šetnja za usamljene šetače – radijski program koji slušatelima šapuće u uho, čita misli, emitira kraća radiofonska djela i pomaže da grad vidite drugim očima i ušima koketirajući pritom s Nevidljivim gradovima Itala Calvina. Ponesite svoj mobitel i slušalice uživajte u ovoj sasvim posebnoj zvučnoj šetnji gradom!

Nakon radijske šetnje, u dvorani kina Kinoteka publiku će dočekati koncert Nine Bajsić, uz glazbenu pratnju Jasmine Bojić i Vida Adama Hribara. Oni će – samo za ovu priliku – uz autorske skladbe izvoditi i pjesme iz radiodrama i filmova.

Autorica koncepta je Pavlica Bajsić Brazzoduro, a suradnici na projektu su Sven Medvešek, Dino Brazzoduro i Nenad Marić.

Mala radiofonijska izvedba: Bajsove vrpce

Bajsove vrpce autorska su posveta radu Zvonimira Bajsića sastavljena od fragmenata njegovih dramskih tekstova i radiodramskih i dokumentarnih emisija. Na Bajsovim vrpcama zabilježeni su tipični junaci njegovih drama, mali ljude koji žele preko crte, koji u svojim stanovima i dvorištima traže i stvaraju prostore slobode i unutarnje pobune. Njima se supostavlja dokumentarni materijal: grad u minutama prije spavanja, glazbenik koji se vraća s koncerta, pogrebi i rodilišta, jednom riječju – život. Povezivanjem kazališta i radija, dramskog i dokumentarnog teksta odlazimo u potragu za kazalištem autentičnog zvuka.

Redatelj je Hrvoje Korbar, dramaturginja Pavlica Bajsić Brazzoduro prema tekstu Zvonimira Bajsića, autor glazbe je Maro Market, izvođači su Sven Medvešek i Maro Market, a za zvučne zapise zadužen je Dino Brazzoduro.

 

Program se izvodi u skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama.