Kontraplan: Kvadrat i suvremena umjetnost

Zlatnom palmom nagrađeni film Rubena Östlunda Kvadrat u fokusu je sljedećeg izdanja Kinotekina diskurzivnog programa Kontraplan, u kojem ćemo s Brankom Benčić, Bojanom Krištofićem i Markom Tadićem­ razgovarati o suvremenoj umjetnosti i filmu.

Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka, u kojem o popularnim filmskim naslovima razgovaramo iz perspektive srodnih znanstvenih i umjetničkih disciplina. Sljedeće izdanje održat će se u ponedjeljak, 14. prosinca u 18 sati, a tema mu je Kvadrat, crna komedija Rubena Östlunda o uglednom kustosu čiji se život okrene naglavačke kada mu nasred ulice ukradu mobitel i novčanik. Östlundov film jedan je od naslova koji su obilježili 2017. godinu, a kroz satiričan prikaz suvremene umjetnosti otvara čitav niz intrigantnih pitanja, među ostalima i ona o komunikativnosti, etičnosti i nezavisnosti suvremene umjenosti. O navedenim temama razgovarat ćemo s ravnateljicom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Brankom Benčić, likovnim kritičarem i voditeljem programa Galerije Atelieri Žitnjak Bojanom Krištofićem te likovnim i vizualnim umjetnikom Markom Tadićem.

Kontraplan je nastao u želji da angažiranu, kritičku i raspravljačku dimenziju odlaska u kino očuvamo za vrijeme pandemije, ali i da već poznate filmske naslove promislimo u novom kontekstu. Program počinje u 18 sati projekcijom filma, nakon čega slijedi moderirani razgovor.

Program se izvodi uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera.

Vidimo se u kinu!