Tjedan u Kinoteci: Snježni epovi i napetice

Ispratimo staru godinu uz adrenalinom nabijeni Snowpiercer Bonga Joon-hoa, kultnog Stvora Johna Carpentera te Doktora Živaga, nezaboravnu romansu Davida Leana!

Zimske priče: Snježni epovi i napetice
Ciklus filmova inspiriranih zimom nastavljamo snježnim napeticama i epovima. U tjedan krećemo Snowpiercerom, adrenalinom nabijenim distopijskim akcićem oskarovca Bonga Joon-hoa, koji je pričom o klasno stratificiranom društvu budućnosti najavio Parazita. Uz Bongovu virtuoznu režiju i maštovito kombiniranje žanrova, izvrsnu glumačku ekipu predvode Chris Evans, Tilda Swinton i Song Kang-ho.

Zimske napetice nastavljamo s Ledenom postajom Zebra, uzbudljivim pustolovnim trilerom s Rockom Hudsonom u glavnoj ulozi. Radi se o zabavnoj hladnoratovskoj razbibrizi o posadi nuklearne podmornice na tajnome zadatku, nastaloj pod redateljskom palicom Johna Sturgesa, čija filmografija broji i pustolovne klasike kao što su Sedmorica veličanstvenih (1960) i Veliki bijeg (1963).

U novu godinu uvest će nas Doktor Živago, vizualno raskošan i emocionalno razoružavajući ep Davida Leana, o ljubavi mladog idealista iz naslova i medicinske sestre Lare u vihoru revolucionarnih zbivanja. Film je nagrađen s pet Oscara, uključujući i onime za adaptirani scenarij prema romanu nobelovca Borisa Pasternaka, a nezaboravne uloge odigrali su Omar Scharif, Julie Christie i Geraldine Chaplin.

Kultni petak: Stvor
Kultni petak poseban je program kina Kinoteka posvećen filmskim naslovima koji su tijekom godina izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja. Posljednji ovogodišnji Kultni petak održat ćemo u srijedu, a gledat ćemo Stvora, snježnu napeticu Johna Carpentera o izvanzemaljskom uljezu koji progoni skupinu znanstvenika na američkoj polarnoj stanici.
Iako u vrijeme svoga nastanka nije naišao na razmijevanje ni publike niti kritike, Carpenterova paranoična priča o koroziji povjerenja u zatvorenoj zajednici danas se drži za jedan od ključnih filmova strave 1980-ih, a na platnu kina Kinoteka zasjat će u svojoj nedavno restauriranoj inačici.

Noviteti: Očevi i djeca
Distribucijski program kina Kinoteka dodnosi dvije nagrađivane obiteljske drame. Jedna je Otac, u Berlinu nagrađeni film Srdana Golubovića, o siromašnome ocu koji nastoji zadržati skrbništvo nad svojom djecom. Uz dojmljivu priču i izvrsnu režiju, film je posebice hvaljen zbog izvrsnog nastupa Gorana Bogdana u naslovnoj ulozi.

Otac
Otac

Na rasporedu je i Obiteljska priča, redateljski i scenaristički prvijenac glumca Vigga Mortensena o ocu koji se zbog problema s demencijom useljava u dom obitelji svoga sina te tako otvara nikada sasvim zacijeljele rane. Uz Mortensenov suosjećajan i kompleksan pristup temi starenja i demencije, kritika je osobito hvalila nastup Lancea Henriksena u za sebe netipičnoj dramskoj ulozi.

Obiteljske priče zaključjuje Naprijed, odličan animirani film redatelja i scenarista Dana Scanlona o dva vilenjačka brata koja odlaze u potragu za nestalim ocem. Istančana karakterizacija likova, humor i vrhunska animacija krase ovaj sjajan film u produkciji studija Pixar.

Foto: Obiteljska priča

Praktične informacije
U četvrtak 31. prosinca i petak 1. siječnja kino ne radi, no već od subote 2. siječnja nastavljamo s projekcijama. Filmove iz ciklusa Zimske priče i Kultni petak pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno novim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka