Tjedan u Kinoteci: Zimske romanse i Fonokinoteka

U Zimskim pričama gledamo klasične snježne romanse, iz Kratke baze predstavljamo eksperimentalne zimske kratkiše. U tjedan krećemo s Kvadratom Rubena Östlunda te raspravom o odnosu filma i suvremene umjetnosti, a zaključit ćemo ga radiofonijskim predstavama u sklopu Fonokinoteke.

Zimske priče: Odluke koje donosimo
Ciklus filmova inspiriranih zimom nastavljamo s dvije rado gledane filmske romanse, koje se bave osobnim odlukama i utjecajem sudbine. U srijedu je na rasporedu Nešto za sjećanje, melodrama Lea McCareya u kojoj Cary Grant i Deborah Kerr igraju dvoje zaljubljenih stranaca, koji svoju vezu odluče odgoditi za šest mjeseci, ne bi li se uvjerili da je ono što ih veže zbilja ljubav. No u njihovu priču uplest će se – sudbina.
McCareyev klasik iz zlatnog doba Hollywooda od svoje premijere 1957. zasuzio je oči nekoliko generacija gledatelja, a izvršio je veliki utjecaj na popularnu kulturu i buduće filmaše. Jedna od njih je i Nora Ephron, prvakinja romantičnih drama i komedija 1990-ih, koja je u svojem velikom hitu Romansa u Seattleu ponudila suvremenu, dirljivu i duhovitu interpretaciju poznate priče, uz pomoć sjajnih Toma Hanksa i Meg Ryan u glavnim ulogama.

Kontraplan: Kvadrat i suvremena umjetnost
Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka, u kojem o popularnim filmskim naslovima razgovaramo iz perspektive srodnih znanstvenih i umjetničkih disciplina. U ponedjeljak, 14. prosinca u 18 sati, razgovaramo o crnoj komediji Rubena Östlunda, Kvadrat. Riječ je o zajedljivoj satiri koja otvara čitav niz intrigantnih pitanja, među ostalima i ona o komunikativnosti, etičnosti i nezavisnosti suvreme umjenosti. O navedenim temama razgovarat ćemo s ravnateljicom riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Brankom Benčić, zatim likovnim kritičarem i voditeljem programa Galerije Atelieri Žitnjak Bojanom Krištofićem te likovnim i vizualnim umjetnikom Markom Tadićem.

Kvadrat

Iz Kratke baze: Zimsko sunce
U suradnji s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS pripremili smo četiri sjajna naslova, koja zimski dekor – snijeg, led i polarne prostore – promišljaju na svjež, originalan, čak i politički angažiran način.
Program uključuje filmsku poemu Stvaranje velikana američke avangarde Stana Brakhagea, zatim aromatičan alpski igrani film Snježni top u Cannesu nagrađene autorice Mati Diop, politički angažirnai esej Prevođenje Tinne Zenner, a zaključuje ga Lažno sunce, vizualno i zvučno impresivni film Doriana Jespersa, koji je na prethodnom izdanju Festivala 25 FPS osvojio jedan od tri Grand Prixa te Nagradu publike.

Fonokinoteka: Plan za bijeg
Fonokinoteka je poseban program kina Kinoteka posvećen glazbi i zvuku. Njegovo posljednje ovogodišnje izdanje pod imenom Plan za bijeg objedinjuje tri programa, koji će vam razigrati maštu oslanjajući se isključivo na – sluh! Program se sastoji od Radiowalka – kina za misli, koncerta Nina Bajsić trija te male radiofonijske izvedbe Bajsove vrpce.
Više informacija objavit ćemo uskoro.

Filmsko-književna grupa: Tragovi
Nagrađivani film poljske redateljice Angnieszke Holland, nastao kao adaptacija romana Tjeraj svoj plug preko mrtvačkih kostiju (Naklada Ljevak, 2013) Nobelovom nagradom ovjenčane književnice Olge Tokarczuk, tema je sljedeće sesije Filmsko-književne grupe. Radi se o intrigantnom križancu drame i trilera o seriji ubojstava koja potresaju selo u poljskoj provinciji, pri čemu svi dokazi upućuju na to da iza zločina stoje – životinje.
Ova atmosferična snježna napetica premijerno je prikazana na Berlinaleu, gdje je osvojila Srebrnog medvjeda.

Noviteti: Obiteljska priča
Od sljedećeg tjedna na rasporedu pogledajte Obiteljsku priču, redateljski i scenaristički prvijenac glumca Vigga Mortensena. Radi se o dojmljivoj drami o ocu koji zbog narušenog zdravlja seli svome sinu u Los Angeles, što će otvoriti brojne rane iz njihove prošlosti. Ova priča o starenju, demenciji i nadilaženju međusobnih razlika predvođena je sjajnim glumačkim nastupom Lancea Henriksena i samog Vigga Mortensena.
Među ostalim Novitetima i dalje gledamo izvrsnu dramu Otac redatelja Srdana Golubovića i istraživački, satirični dokumentarac Kumek Darija Juričana.

Otac

Sljedeća subota u Kinoteci: Filmski outlet & Matineja
Sljedeće subotu ponovno započinjemo s Grinchem, animiranim mrgudom iz Tkograda, koje će u nastojanju da ukrade Božić svojim sugrađanima spoznati vrijednosti zajedništva. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.
Poslijepodne ćemo provesti uz Časnika i špijuna, povijesno-političku dramu Romana Polanskog, o aferi koja je uzdrmala političku scenu s kraja 19. stoljeća.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Zimske priče, Iz Kratke baze, Filmsko-čitalačka grupa i Filmski outlet pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Poduzeli smo niz mjera kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Sukladno posljednjim preporukama Nacionalnog stožera, nošenje maske u kinodvorani je obvezno i za vrijeme trajanja projekcije. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka