Tjedan u Kinoteci: Snježne pustolovine

U siječanjski repertoar krećemo sa snježnim pustolovinama i nekoliko distribucijskih noviteta, među kojima je i nagrađivani diplomski film O jednoj mladosti Ivana Ramljaka.

Zimske priče: Snježne pustolovine
Filmski ciklus inspiriran zimom nastavljamo Snježnim pustolovinama. Na rasporedu je Pomahnitali vlak, napeti akcijski triler Andreja Končalovskog o dvojici odbjeglih zatvorenika koji se nađu na lokomotivi koju ništa ne može zaustaviti. Nastao prema priči Akire Kurosawe, s odličnim Johnom Voightom i Ericom Robertsom, koji su za svoje nastupe nominirani i za Oscara, riječ je o adrenalinskom klasiku koji se nerijetko nalazi na popisima najboljih akcijskih filmova svih vremena.
Isto vrijedi i za Orlovsko gnijezdo, pustolovinu Briana G. Huttona smještenu u vrijeme Drugog svjetskog rata, o britanskim obavještajcima na tajnome zadatku koji prekasno shvaćaju da imaju krticu u vlastitim redovima. Uz zvjezdanu glumačku ekipu, koju predvode Richard Burton i Clint Eastwood, ova pustolovno-špijunska napetica drži se za jedno od najuspjelijih ostvarenja svoga žanra.

Na drugi pogled: Čuvari zamka
Na drugi pogled je program kina Kinoteka posvećen filmovima koji su u vrijeme svoga nastanka zanemareni, a koji su sazreli da ih se ponovno otkrije. Prvo ovogodišnje izdanje donosi Čuvare zamka, priču o američkom vodu koji se krajem Drugog svjetskog rata utabori u srednjovjekovni dvorac u Belgiji, iščekujući njemačku ofenzivu.
Ovaj neobični antiratni film Sydneya Pollacka skriveni je dragulj američke kinematografije, nastao u periodu u kojem se Hollywood sve više otvarao provokativnijim, eksperimentalnim projektima i idejama, koje će dovesti do njegove renesanse 1970-ih. Zbog atmosfere apsurda uspoređivan je s Kvakom 22 Josepha Hellera, a svojim je anti-autoritarnim humorom, cinizmom te psihodeličnim ozračjem najavio klasike novog Hollywooda kao što su Altmanov MASH (1970) i Coppolina Apokalipsa danas (1979). U glumačkoj ekipi nalaze se i Burt Lancester i Peter Falk, a posebna zanimljivost je i to da je film snimljen u Jugoslaviji, u okolici Novog Sada, koji je “igrao” ardenske šume na istoku Belgije.

Otac
Foto: Otac

Noviteti: O jednoj mladosti
U tjedan krećemo s O jednoj mladosti, diplomskim filmom Ivana Ramljaka. Nagrađen Grand Prixom na prošlogodišnjim Danima hrvatskog filma, radi se o dokumentarcu koji kroz intimnu priču o prijateljstvu i odrastanju tijekom 1990-ih slika portret vlastite generacije. Film prikazujemo s titlovima na engleskom jeziku.
Među ostalim novitetima pogledajte i Vlak za Busan: Zona zombija, ubudljivi nastavak globalnog južnokorejskog hita Yeona Sang-hoa iz 2016. godine, koji je zahvaljujući vještom spoju adrenalinske akcije, obiteljske drame i društvenog komenara osvojio publiku i kritiku diljem svijeta.
Ljubitelji angažiranih i humornih drama svakako neka pogledaju Neobične živote, novi film Oliviera Nakachea i Érica Toledana. Radi se o dirljivoj priči inspiriranoj istinitim događajima, u kojoj se dinamičan svijet socijalnih radnika, volontera i profesionalaca u zdravstvu prikazuje kroz humor i afirmaciju humanističkih vrijednosti. Ne propustite ni Obiteljsku priču, izvrsnu dramu Vigga Mortensena o pokušaku mirenja otuđenog oca i sina, s izvrsnim Lanceom Henriksenom u glavnoj ulozi.

Foto: Obiteljska priča

Matineja: Duša
Na subotnjoj matineji gledamo Dušu, novi animirani film studija Pixar, u kojem se kroz dopadljivu, emocijama i humorom obojanu priču postavljaju važna životna pitanja. Ukratko – još jedan film koji će jednako zaintrigirati djecu i roditelje. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Zimske priče i Na drugi pogled pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno novim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka