Tjedan u Kinoteci: Nasljeđe gospođe Highsmith

Ciklus posvećen Patriciji Highsmith zaključujemo filmovima inspiriranima njezinim djelima, među novitete stižu nam tri nova distribucijska naslova, a ugošćujemo i Filmske mutacije: festival nevidljvog filma.

Nasljeđe gospođe Highsmith
Patricia Highsmith promijenila je naše shvaćanje trilera, a njezino kreativno, često i subverzivno tumačenje žanrovskih pravila djelovalo je inspirativno na čitav niz filmskih i književnih autora, u rasponu od Claudea Chabrola i Wima Wendersa do Gillian Flynn. Posljednji tjedan ciklusa pokrenutog povodom stote godišnjice Highsmithina rođenja stoga smo posvetili djelima inspiriranima njezinim motivima, zapletima i pogledom na svijet.

U četvrtak na rasporedu je Rasprskavanje, izvrsna psihološka drama o ljubavnom četverokutu koji se razvije oko popularne rock pjevačice i njezinih prijatelja na odmoru u Italiji. Riječ je o preradi filma Bazen iz 1969. godine, u kojoj redatelj Luca Guadagnino majstorski koristi suncem okupane mediteranske vedute kako bi tenzije među likovima doveo do neočekivane eksplozije. Način na koji se trilerski zaplet gradi iz slabosti i mana glavnih likova smješta Rasprskavanje u hajsmitovski teritorij, dok pojedine situacije i odnosi među likovima evociraju njezine poznatije romane (npr. Duboka voda). Uz intrigantnu priču i oku ugodne lokacije, nadahnuti nastupi Tilde Swinton i Ralpha Fiennesa još su jedan razlog za pogledati ovaj sjajan film!

Rasprskavanje
Foto: Rasprskavanje

U petak gledamo Nevjernu, erotsku dramu Adriana Lynea o ženi u monotonom braku koja se upušta u aferu sa šarmantnim neznancem. Ova adaptacija glasovitog filma Nevjerna žena (1969) Claudea Chabrola zaplet gradi iz slabosti i nesigurnosti likova skrivenih iza kulisa građanskog braka, što je nedvosmisleno smješta u hajsmitovski teritorij, a uz vještu Lyneovu režiju vrijedi spomenuti i izvrsne Richarda Gerea i Diane Lane, koja je za svoj dojmljiv nastup nominirana za Oscara.

Tjedan zaključujemo možda i najboljim hajsmitovskim trilerom – Nestala Davida Finchera. Riječ je o ekranizaciji hit-romana Gillian Flynn iz 2012. godine o nestanku popularne spisateljice knjiga za djecu te medijske hajke koja se zahukta nakon što se pojave indicije da je za sve odgovoran njezin suprug. Flynn, koja je napisala i scenarij, navodi Duboku vodu kao jedan od svojih omiljenih romana, a njegove elemente lako je prepoznati u priči o toksičnom braku koji prerasta u bojno polje. David Fincher sjajno je pogodio atmosferu priče, koja iz psihološkog trilera prerasta u perverznu screwball komediju, a Rosamund Pike za svoj je zastrašujuće efektan nastup bila nominirana za Oscara.

Foto: Nestala

Filmske mutacije: festival nevidljivog filma
Od subote 27. veljače do srijede 3. veljače u goste nam dolaze Filmske mutacije: festival nevidljivog filma. Četrnaesto izdanje Mutacija donosi intrigantan filmski program osmišljen oko koncepta Kino Krisis, a među odabranim naslovima vrijedi istaknuti nekoliko naslova braće Alberta i Davida Mayslesa (Upoznajte Marlona Branda, Orson Welles u ŠpanjolskojCut Piece), novi film Abela Ferrare Siberia te nekoliko radova alžirskog redatelja Tariqua Teguije, koji će u utorak u 17 sati održati i masterclass.
Ulaz na filmove je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica, a više informacija o programu potražite ovdje.

Noviteti: Djevojke koje obećavaju
Od ovoga tjedna na repertoaru Kinoteke pogledajte tri distribucijska noviteta. Od ponedjeljka prikazujemo Nun of Your Business, dokumentarni film Ivane Marinić Kragić o dvije časne sestre koje su se upoznale u samostanu i zaljubile, a koji je na prošlom ZagrebDoxu osvojio nagradu publike.

U četvrtak nam stiže Djevojka koja obećava, crnohumorni triler redateljice i scenaristice Emerald Fennell o djevojci koja danju radi kao konobarica, a noću se osvjećuje za nepravdu iz prošlosti. Film je hvaljen zbog Fennelline nadahnute režije i sjajnog nastupa Carey Mulligan, a ima i četiri nominacije za Zlatni globus.

U subotu se priključujemo Ženijalnim danima koji organizira Kino mreža, u sklopu čega prikazujemo Influencericu, poljsko-švedski film Magnusa von Horna koji donosi intrigantan pogled iza kulisa ovog popularnog zanimanja. Film je bio selektiran u službeni program Filmskog festivala u Cannesu, a hrvatsku premijeru imao je na Zagreb Film Festivalu.

Foto: Influencerica

Matineja: Tom i Jerry
Na subotnjoj matineji gledamo filmsku inačicu poznatih animiranih rivala – Toma i Jerryja, čija će epska bitka svoje novo poprište pronaći u luksuznom newyorškom hotelu uoči vjenčanja desetljeća. Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Talentirana gospođa Highsmith pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje .
Sukladno važećim epidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu značajno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka