Tjedan u Kinoteci: Slučajna raskoš usplamtjelih stvorenja u dubokoj vodi

Program Talentirana gospođa Highsmith nastavljamo s ekranizacijom Duboke vode, među Novitete nam stiže Barićev animirani film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa, a u sklopu Vizija pogledajte Usplamtjela stvorenja Jacka Smitha, kultni klasik američkog undergrounda.

Talentirana gospođa Highsmith: Klice zločina

Stota obljetnica rođenja Patricije Highsmith, neupitne majstorice psiholoških trilera i krimića, potaknuli su nas da organiziramo ciklus posvećen njezinim adaptacijama i utjecajima. Sljedeći tjedan na rasporedu su filmovi čiji zapleti istražuju kako klica svakodnevne zlobe u odgovarajućim okolnostima može prerasti u zločin. U srijedu je na rasporedu Duboka voda, napeta priča o supružnicima čiji brak prerasta u psihološko bojno polje. Riječ je o adaptaciji jednog od Highsmithinih najboljih i najutjecajnijih romana, čije elemente pronalazimo u opusima autora u rasponu od Claudea Chabrola (Nevjerna žena, 1969) do Gillian Flynn i Davida Finchera (Nestala, 2012/2014). Projekcija je dio Filmsko-čitalačke grupe, projekta koji organiziramo u suradnji s Književnim klubom Booksa.

U petak gledamo Američkog prijatelja, adaptaciju romana Ripleyeva igra, inače trećeg iz serijala o karizmatičnom kriminalcu iz naslova. Riječ je intrigantnoj priči o uramljivaču slika koji biva uvučen u kriminalistički zaplet na temelju dobro plasirane laži. Ova izvrsna psihološka studija izvrsno funkcionira kao krimić te kao kao meditacija o prostoru i identitetu, karakteristična za opus Wima Wendersa. Projekcija je organizirana u suradnji s Goethe-Institutom. Tjedan zaključujemo s Dva lica siječnja, aromatičnim trilerom Hosseina Aminija o paru varalica koji u svoje intrige uvlači mladog Amerikanca. Ljubitelji Highsmithina opusa u settingu i odnosima među likovima prepoznat će elemente Talentiranog gospodina Ripleya i Duboke vode, a suncem okupane lokacije grčkog Mediterana te izvrsna glumačka ekipa garancija su dobre zabave.

Vizije: Usplamtjela stvorenja

Program Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a posvećen je autorima i djelima koji su istraživanjem mogućnosti filmskog jezika pomicali granice medija te ponudili novu perspektivu onoga što sedma umjetnost može biti. U sklopu programa u četvrtak gledamo Usplamtjela stvorenja, najpoznatiji rad američkog avangardnog umjetnika Jacka Smitha te jedan od naslova koji su svojom tematikom, estetikom i konfrontacijskim pristupom prema vladajućem moralu oblikovali pojam filmskog undergrounda 1960-ih. Projekcije filma prekidala je policija konfiscirajući kopije, dok su Smith i ostali filmaši uključeni u organizaciju uhićivani i suđeni za opscenost. Sve to pomoglo je Usplamtjelim stvorenjima da izgrade kultni status, s rijetko dosegnutom atmosferom estetskog delirija koji će zaposjesti sva vaša osjetila!

Smithovo raskošno i senzualno remek-djelo pogedajte u nedavno restauriranom ruhu na predivnoj 16-milimetarskoj kopiji Arhiva Jacka Smitha i Galerije Gladstone. Program je organiziran u suradnji s Udrugom za audio-vizualna istraživanja 25 FPS.

 

Noviteti: Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa

Od ovoga tjedna u Kinoteci gledamo Slučajnu raskoš prozirnog vodenog rebusa, animirani film Dalibora Barića koji je izazvao veliki interes javnosti nakon što je ušao na širu listu naslova prednominiranih za dugometražnog Oscara. Barićev film mogao bi se opisati kao pop-art eksplozija mašte umotana u ruho nadrealističkog krimića, koju se zbog fascinantnih vizuala i atmosferične glazbe treba doživjeti na velikome platnu.

Nastavljamo se družiti s junacima francuske komedije Neobični životi, čiji dojmljiva priča iz svijeta socijalnih radnika specijaliziranih za rad s autističnom djecom i dalje izaziva veliki interes među publikom. Gledat ćemo i Fotografiju, intrigantnu ljubavnu priču iz suvremene Indije, Najljepše godine, sagu o prijateljstvu koje se proteže kroz 40 godina talijanske povijesti, zatim osunčanu španjolsku romantičnu komediju Dok nas vjenčanje ne rastavi te dojmljivu socijalnu dramu Otac Srđana Golubovića.

Matineja: Duša

Velika životna pitanja koja se postavljaju kroz priču razumljivu gledateljima svih generacija, a sve to upakirano u vrhunsku animaciju, već je dugo zaštitni znak studija Pixar. Stoga i sljedeći tjedan na Matineji gledamo Dušu, gorko-slatku priču o jazz glazbeniku koji večer uoči važnog nastupa doživljava nesreću te će morati pronaći način da se doslovno i metaforički vrati u život. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Talentirana gospođa Highsmith i Vizije pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno novim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka