Tjedan u Kinoteci: Talentirana gospođa Highsmith

S Nepoznatima iz Nord Expressa krećemo u ciklus posvećen Patriciji Highsmith, s Jackom Nicholsonom i Michelle Pfeiffer zavijamo na pun mjesec u Vuku, a u Novitetima gledamo Fotografiju Ritesha Batre.

Talentirana gospođa Highsmith
Ime Patricije Highsmith postalo je sinonimom za sofisticirane psihološke trilere. Njezina proza je, umjesto na akciju i zagonetke, usmjerena na istančane psihološke studije u kojima mikroskopskom preciznošću prati kako mrvice ljubomore, netrpeljivosti, čak i ljubavi prerastaju u zločin. Highsmith se bavila motivima dvojništva, klasne zavisti, opsesije i toksičnog braka, a smještajući čitateljevu naklonost na stranu prijestupnika (bez iznuđivanja simpatija opravdanjima za njihovo ponašanje) činila nas je suučesnicima u književnim zločinima.
Moralno ambivalentni likovi Patricije Highsmith i njezin mizantropijski pogled na svijet inspirirali su čitav niz književnika, scenarista i filmaša, od Alfreda Hitchcocka i Claudea Chabrola do Davida Finchera i Gillian Flynn.
Povodom stote obljentice rođenja Patricije Highsmith te sedamdesete obljetnice njezina prvog filmskog uprizorenja pripremili smo program posvećen njezinim adaptacijama i utjecajima. Ciklus Talentirana gospođa Highsmith otvaraju dvije antologijske ekranizacije Highsmithinih romana.
U petak gledamo kako se Alfred Hitchcock uhvatio u koštac s njezinim književnim prvijencom, Nepoznati iz Nord Expressa, a u subotu na rasporedu je triler Renéa Clementa, U zenitu sunca, u kojem je Alain Delon utjelovio Highsmithina najpoznatijeg literarnog antijunaka – Toma Ripleya.

Foto: U zenitu sunca

Na drugi pogled: Vuk
Početkom 1990-ih, nakon velikog komercijalnog i kritičkog uspjeha filmova kao što su Kad jaganjci utihnu (1991) i Drakula Brama Stokera (1992), američki su se studiji ponovno zainteresirali za film strave. Zeleno svjetlo dobio je čitav niz projekata koji su uključivali poveće budžete, ambiciozne redatelje i glumce s A-liste, a svaki je film počivao na ideji humanizacije klasičnih monstruma – vampira, vukodlaka, Frankensteinova čudovišta, gospodina Hydea, koji su pritom transformirani u romantične antijunake mučene teretom egzistencije. Na tome valu redatelj Mike Nichols snima Vuka, film o ostarjelom uredniku u izdavačkoj kući, čija se unutrašnja zvijer budi nakon što ga ugrize zvijer iz naslova.

Nichols je elemente horora nadogradio pronicljivim komentarima na račun muškosti i starenja u kontekstu američke korporativne kulture 1990-ih te snimio vrlo neobično ostvarenje, koje više djeluje kao priča o superjunaku koji uči živjeti s novootkrivenim nadljudskim moćima nego kao klasičan horor.
S karizmatičnim Jackom Nicholsonom i Michelle Pfeiffer u glavnim ulogama te prvorazrednim specijalnim efektima legendarnog Ricka Bakera, Vuk je šarmantan križanac satire, romantike i strave, idealan da ga se otkrije pod punim mjesecom nadolazećeg Valentinova!

Najljepše godine
Foto: Najljepše godine
Noviteti: Fotografija
Fotografija je novi film Ritesha Batre, redatelja koji je osvojio Zlatna kolica Zagreb film festivala za film Pogrešna dostava iz 2013. godine. Kroz priču o fotografu koji nagovori jedan od svojih modela da mu pred bakom glumi zaručnicu, Batra nudi autentičnu priču o ljubavi u kontradiktornom svijetu suvremene urbane Indije, inspiriranu bollywoodskim mjuziklima i Shakespeareovim komedijama.
Tu su i Neobični životi, sjajna francuska komedija o izazovima socijalnih radnika, zatim Najljepše godine, ambiciozna saga o prijateljstvu koje se proteže kroz 40 godina talijanske povijesti te Dok nas vjenčanje ne rastavi, duhovita španjolska romantična komedija s okusom sunca i mora.
Na repertoaru su i dva nagrađivana domaća filma: intimistički generacijski portret O jednoj mladosti Ivana Ramljaka te dojmljiva socijalna drama Otac Srdana Golubovića.
Dok nas vjenčanje ne rastavi
Foto: Dok nas vjenčanje ne rastavi

Matineja: Duša
I sljedeću subotu na Matineji gledamo Dušu, novi film studija Pixar o glazbeniku koji mora pronaći način da se vrati u život. Film je osvojio srca publike svih generacija, a ušao je i u utrku za Zlatni globus u kategorijama najboljeg animiranog filma i originalne glazbe. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Talentirana gospođa Highsmith i Na drugi pogled pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje .
Sukladno novim mjerama, broj posjetitelja u kinu značajno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka