FonoKinoteka: Spiritual Market i Forbidden Live Vedrana Ružića

U subotu, 17. travnja pridružite se glazbenom programu FonoKinoteka s Vedranom Ružićem! U 18 sati program Spiritual Market: Vedran Ružić kvartet i projekcija filma Ire Tomić i Johna Karduma, a u 20 sati jazz koncert Forbidden Live

U sklopu glazbenog programa FonoKinoteka, u subotu, 17. travnja kino Kinoteka će ugostiti dva umjetnička projekta glazbenika i likovnog umjetnika Vedrana Ružića.

Od 18:00 sati publika može uživati u sjajnom programu Spiritual Market: jazz koncertu Vedran Ružić kvarteta i projekciji art filma u režiji Ire Tomić i Johna Karduma. U 20:00 sati program se nastavlja s jazz koncertom Forbidden Live, nastalim prema istoimenom albumu, a koji je snimljen u godini zabrane koncertnih događanja uslijed pandemije korona virusa.

 

Spiritual Market: Vedran Ružić kvartet i projekcija filma

Na nastupu u kinu Kinoteka Vedran Ružić kvartet izvest će skladbe s autorskog jazz albuma nagrađenog diskografskom nagradom Porinom, uz istodobnu projekciju art filma, koji je integralni dio ovog umjetničko-glazbenog projekta.

Inspiriran zapisima putovanja Marka Pola na Daleki istoku, album je svojevrstna posveta Polovom put od Venecije do Kine. Obuhvaća pet autorskih kompozicija među kojima su kasnosrednjovjekovni motet i tradicionalnu mongolsku skladbu u novim aranžmanima.

Film je pak apstraktni prikaz putovanja Marka Pola u kojem se sadašnjost i prošlost isprepliću kroz stvarne i izmišljene ličnosti. Tako su u filmu, pored Kineskog zida, Kublaj Kana, Derviša i samog Marka Pola, uočljivi aktualni motivi današnjice vezani uz imigranate, ratove za naftu, medijsku propagandu, klimatske promjene, kao i one osobne, koji prikazuju unutrašnju borbu umjetnika, skepticizam u pronalaženju novih puteva, te optimistično/pesimističnih pogleda na svijet oko sebe. Budući da je film nastao na temelju glazbe, a ne obrnuto, to ga čini jedinstvenim djelom. Autori ga nazivaju i prvim hrvatskim jazz filmom.

Projekt je dosad predstavljen u brojnim kino dvoranama, galerijama i na jazz festivalima diljem Hrvatske, kao i u Sloveniji te Austriji.

Uz Vedrana Ružića na kontrabasu, nastupit će Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari i Mario Bočić na saksofonu.

Cijena ulaznice 35 kn u pretprodaji / 45 kn na dan izvedbe.

Forbidden Live

Forbidden Live je najnoviji album Vedrana Ružića, nastao u pandemijskoj izolaciji i kao odgovor na nemogućnost umjetnika i glazbenika da nastupaju uživo. Sadrži devet autorskih kompozicija, među kojima i skladbu “Libertin”, nominiranu za nagradu Porin 2021. u kategoriji najbolje jazz izvedbe. Album je snimljen u lipnju 2020. u Spomen domu u Pazinu, a za snimku je zaslužan Luka Jenuš iz Distinctive studija.

Kako je Ružić i likovni umjetnik, album je vizualno oblikovan (dizajner: Stefan Španiček) radovima koje je autor napravio u trenutku globalnog lockdowna, po povratka iz Berlina. U to je vrijeme Ružić stvarao u izolaciji i tišini, iz čega je proizašla Forbidden Melody, serija radova kućnog formata, poput izrezbarenog prozora, slika na komadima starih kuhunjskih polica, kontrabasa s elementom bodljikave žice i sl. Na tim naizgled odbačenim i recikliranim predmetima, pronađenim u vlastitom podrumu, Ružić je koristio uljane i akrilne boje, a ove radove, baš kao i album smatra dokumentom vremena iz koranakrize.

U 20 sati uz Vedrana Ružića na kontrabasu i električnom bassu, nastupit će Hrvoje Galler na klavijaturama i Adriano Bernobić na bubnjevima.

Cijena ulaznice 35 kn u pretprodaji / 45 kn na dan izvedbe.

 

Ulaznice su u prodaji na blagajni kina Kinoteka te online i u agencijskoj prodaji putem sustava www.ulaznice.hr 

 

Praktične informacije

Poduzet je niz mjera kako bi se posjetiteljima omogućilo što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka. Sukladno posljednjim preporukama Nacionalnog stožera, nošenje maske u kinodvorani je obavezno i za vrijeme trajanja programa. Cjelovit popis mjera potražite ovdje.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka: www.kinokinoteka.hr