Tjedan u Kinoteci: Još jedna runda

Nastavljamo s ciklusom Povijest je ženskog roda, a među novitete stiže nagrađivani danski hit Thomasa Vinterberga Još jedna runda.

 

Povijest je ženskog roda
Ciklus posvećen filmskim autoricama nastavljamo humornom dramom Benzin, hrana, prenoćište, pričom o samohranoj majci Nori koja s dvjema kćerima živi u pustinjskom američkom gradiću i hvata se u koštac s životnim nedaćama. Riječ je o jednom od najboljih američkih indie naslova 1990-ih, u kojem je redateljica i scenaristica Allison Anders spojila tradiciju naturalističkih drama 1970-ih s konvencijama romanse i komedije. Film se ističe i odličnim glumačkim nastupima, posebice Brooke Adams u ulozi Nore te mlade Fairuze Balk kao njezine kćeri sanjalice.
Ciklus nastavljamo s Očajnički tražeći Susan, slobodnom adaptacijom klasika francuskog novog vala Céline i Julie idu na jedrenje (1974) Jacquesa Rivettea, pri čemu je pariška četvrt Montmartre zamijenjena boemskim East Villageom, tada središte, underground glazbene scene na Manhattanu. Zahvaljujući modi, glazbi i settingu, ova komedija zabune Susan Seidelman drži se za jedan od ikoničkih filmova 1980-ih, a jednu od glavnih uloga odigrala je i Madonna, koja je za vrijeme snimanja prerasla u pop-zvijezdu.
Tjedan zatvara Jahač, izvrsna drama kinesko-američke redateljice Chloé Zhao, u kojoj kroz efektan spoj dokumentarnog i igranog filma stvara autentičan portret zajednice suvremenih kauboja u Južnoj Dakoti. Jahač je socijalna i psihološka studija, istovremeno naturalistički stvaran i lirski nježan, a poslužit će i kao zagrijavanje uoči distribucije filma Zemlja nomada (2020), koji je Zhao donio Zlatnog lava u Veneciji, a mogao bi i Oscara!

Očajnički tražeći Susan
Foto: Očajnički tražeći Susan

Noviteti: Još jedna runda
Među novitete stiže nam Još jedna runda, dugoočekivana humorna drama danskog redatelja Thomasa Vinterberga o grupi srednjoškolskih profesora koji odluče testirati tvrdnju da je stalna prisutnost alkohola u krvi nužna da bismo ostvarili sve svoje potencijale. Film je trijumfirao na posljednjoj dodjeli Europskih filmskih nagrada, osvojivši one za najbolji film, režiju, scenarij i glavnog glumca – Madsa Mikkelsena. Na rasporedu je i dalje Quo vadis, Aida?, dojmljiva ratno-povijesna drama redateljice i scenaristice Jasmile Žbanić, u kojoj kroz priču o prevoditeljici u UN-ovoj bazi stvara snažan prikaz stradanja u Srebrenici. Film je premijerno prikazan u Veneciji, nominiran je za BAFTA-u u kategoriji stranog filma i režije, a ušao je i u uži izbor nominacija za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.
Među ostalim novitetima prikazujemo crnu komediju Djevojka koja obećava Emerald Fennell, dokumentarni film Nun of Your Business Ivane Marinić Kragić te dramu o odrastanju Ne zaboravi disati Martina Turka.

Djevojka koja obećava
Foto: Djevojka koja obećava

Filmsko-čitateljska grupa: Kosac
Filmsko-čitateljska grupa zajednički je projekt Književnog kluba Booksa i kina Kinoteka, čiji je cilj istraživati dijalog pisane riječi i pokretnih slika. Na sljedećem izdanju bavit ćemo se odnosom filma i scenarija, i to na primjeru filma Kosac, izvrsne kombinacije psihološke drame i mysteryja u režiji Zvonimira Jurića, čiji je scenarij napisao s Jelenom Paljan.

Matineja: Raya i posljednji zmaj
Sljedeće subote na matineji gledat ćemo novu uspješnicu velikog studija za animaciju Disney, Raya i posljednji zmaj. Priča o ratnici iz naslova, koja odlazi na put kako bi pronašla posljednjeg zmaja te se tako suprotstavila čudovištima koja su zaprijetila uništiti njezin svijet, dočekana je s odličnim kritikama, a svojom će kombinacijom vrhunske animacije i uzbudjive priče zaokupirati maštu i srca gledatelja svih generacija. Film prikazujemo sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Povijest je ženskog roda, Vizije i Filmsko-čitateljska grupa pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje .
Sukladno važećim epidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu značajno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka