Tjedan u Kinoteci: Marguerite Duras

Ciklus Novi roman, novi film nastavljamo opusom Marguerite Duras, među Novitetima gledamo nagrađivanu Zemlju nomada, a tjedan započinjemo Filmskim mutacijama.

Novi roman, novi film: Marguerite Duras
Ciklus posvećen 60. obljetnici filma Prošle godine u Marinebadu nastavljamo opusom Marguerite Duras, autorice koja je svojom bogatom umjetničkom praksom ponudila sasvim drugačiju viziju onoga što bi književnost i film mogli biti. U ciklus nas uvodi Kamion, u kojem Duras i Gérard Depardieu razgovaraju o filmu koji planiraju snimiti, kao da je već snimljen. Riječ je o šarmantnoj meditaciji o izražajnim (ne)mogućnostima filma koji se umjesto u slici odvija u riječima te u umu gledatelja.

Nastavljamo s Hiroshima, ljubavi moja, modernističkim klasikom Alaina Resnaisa za koji je Duras napisala scenarij. Kroz priču o francuskoj glumici koja se upušta u aferu s oženjenim japanskim arhitektom za vrijeme snimanja filma o obnovi Hiroshime nakon pada atomske bombe, Resnais i Duras napravili su fascinantno djelo o utjecaju trauma na osobnu i kolektivnu povijest.

U petak gledamo India Song, priču o supruzi francuskog diplomata u Indiji koja se upušta u niz izvanbračnih afera. Pronašavši inspiraciju u vlastitome romanu Vicekonzul, Duras je razdvojila riječ i sliku, naraciju i interpretaciju, stvorivši formalno radikalno, ali i hipnotički zavodljivo djelo koje je s jednakim žarom hvaljeno i osporavano.

India song
Foto: India song

Tjedan zaključujemo Ljubavnikom, adaptacijom možda i najpoznatijeg Durasina romana, inače autobiografske priče o djetinjstvu u Francuskoj Indokini te o vezi sa starijim i imućnim kineskim poslovnjakom. Redatelj Jean-Jacques Annaud napustio je fragmentarnost i eliptičnost predloška u korist konvencionalnije pripovijesti, a rezultat je sofisticirano erotična i vizualno upečatljiva melodrama, koja je direktoru fotografije Robertu Fraisseu donijela nominaciju za Oscara.

Filmske mutacije: Kino Krisis
Zadnji dan ovogodišnjih Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma donosi intrigantan program osmišljen oko koncepta Kino Krisis.

Imat ćemo priliku pogledati dva kratkometražna filma Alberta i Davida Mayslesa (Upoznajte Marlona Branda, Orson Welles u Španjolskoj), novi film Abela Ferrare Siberia te Bolje Rim nego ti alžirskog redatelja Tariqua Teguije, koji je bio gost ovogodišnjeg festivala.
Ulaz na filmove je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica.

Noviteti: Zemlja nomada
Na repertoar nam stiže Zemlja nomada, dojmljiva priča o ženi koja se nakon gubitka posla pridružuje zajednici suvremenih nomada. Nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji te predvođen odličnim nastupom Frances McDormand, ovo intrigantno dokufikcijsko ostvarenje kinesko-američke redateljice Chloé Zhao jedan je od glavnih kandidata za ovogodišnje Oscare, za koje se natječe u šest kategorija, uključujući i one za film, režiju, scenarij i glavnu glumicu.
Od potencijalnih oskarovaca prikazujemo i Još jednu rundu Thomasa Vinterberga te Minari Leeja Isaaca Chunga. Ljubitelji dokumentarnih filmova i dalje mogu pogledati Nun of Your Business Ivane Marinić Kragić, popularni dokumentarac o dvjema djevojkama koje su pronašle ljubav na neočekivanom mjestu.

Minari
Minari

Matineja: Duša
Sljedećeg vikenda ponovno gledamo Dušu, odličan animirani film Petea Doctera, o jazz glazbeniku koji se večer prije velikoga koncerta mora vratiti u život. Ovaj veliki hit studija Pixar za Oscara se natječe u tri kategorije, među ostalim i onoj za najbolji dugometražni igrani film, a u Kinoteci prikazujemo njegovu sinkroniziranu verziju.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Novi roman, novi film pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje .
Sukladno važećim epidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu značajno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka