Tjedan u Kinoteci: Novi roman, novi film

Ciklus „Novi roman, novi film“ podsjetit će nas na opuse Marguerite Duras, Alaina Resnaisa, Alaina Robbe-Grilleta i njihov utjecaj na književnost i film, „Kultni petak“ donosi distopijski feministički klasik Rođene u plamenu, a među novitete stiže hvaljena obiteljska drama Minari.

Novi roman, novi film
Novi roman, novi film program je za filmske sladokusce organiziran povodom šezdesete obljetnice filma Prošle godine u Marienbadu, modernističkog klasika Alaina Resnaisa i Alaina Robbe-Grilleta, koje na jedinstven način povezuje književne i filmske inovacije svoga vremena. Program uključuje reprezentativne radove iz opusa Marguerite Duras, Resnaisa i Robbe-Grilleta, kao i filmove koji su nastali kao odgovor na njihove pripovjedne postupke, estetiku i poetiku od šezdesetih godina do današnjih dana. Više o programu pročitajte ovdje.
Prvi dio ciklusa posvećen je Alainu Resnaisu, a otvara ga Prošle godine u Marienbadu, enigmatična priča o muškarcu koji u tajanstvenom dvorcu susreće ženu, s kojom je godinu dana ranije imao aferu, iako ona niječe da se to dogodilo. Riječ je o filmskom labirintu sastavljenom od nepouzdanih iskaza, nagrađenom Zlatnim lavom u Veneciji, koje već desetljećima zavodi nove generacije gledatelja.

Prošle godine u Marienbadu

Alain Resnais kroz svoj je opus često istraživao mehanizme kojima traumatično iskustvo oblikuje, transformira ili onemogućuje cjelovitost sjećanja, povijesti ili vlastitog identiteta. Jedan od najuspješnijih filmova na tu temu je Muriel ili vrijeme povratka, priča o majci i njezinu posinku koji pokušavaju izmaći traumama Drugog svjetskog, odnosno Alžirskog rata, pri čemu se inovativnim montažnim postupcima dočaravaju uzaludna nastojanja protagonista da slože koherentnu sliku o svojoj prošlosti i samima sebi. Scenarij za film napisao je Jean Cayrol, književnik s kojim je Resnais snimio glasoviti dokumentarni film Noć i magla (1956).
Tjedan zaključujemo s Volim te, volim te, Resnaisovim izletom u znanstvenu fantastiku, vođenu scenarijem belgijskog SF pisca Jacquesa Sternberga. Priča je to o čovjeku koji se nakon neuspješnog pokušaja samoubojstva uključi u znanstveni eksperiment putovanja kroz vrijeme, no ostaje zarobljen u vremenskoj petlji zbog koje nasumično proživljava vlastita sjećanja. Riječ je o ponešto zanemarenom naslovu u Resnaisovu bogatu opusu, koji je tek nedavno počeo dobivati pozornost koju zaslužuje, a izvršio je i veliki utjecaj na estetiku Michela Gondryja i Charlieja Kaufmana (npr. Vječni sjaj nepobjedivog uma, 2004).

Minari

Kultni petak: Rođene u plamenu
Ožujački „Kultni petak“ donosi Rođene u plamenu, feministički klasik redateljice Lizzie Borden. Smješten u distopijsku budućnost u kojoj su društvene nejednakosti navodno izbrisane, film govori o nekoliko gurpa obespravljenih žena koje se organiziraju u gerilske vojne jedinice i ilegalne radiostanice ne bi li stale na kraj sustavnom zanemarivanju, nasilju i represiji koje se skriva iza naličja društva blagostanja.

Sniman tijekom pet godina s budžetom od 40.000 dolara, film Lizzie Borden nastao je kao reakcija na konzervativizam Reaganove administracije, ali i na raslojavanje drugog vala feminizma koji je obilježio 1980-e. Koristeći zarazan punk rock soundtrack te majstorsku kombinaciju igranih, dokumentarnih i arhivskih materijala, Rođene u plamenu djeluju kao vremenski stroj u feminističku, queer i aktivističku scenu 1980-ih, koji osvaja beskompromisnom društvenom analizom te eksplozivnim angažmanom, humorom i energijom. Riječ je o gerilskom, DIY filmaštvu u najboljem izdanju – dokumentu jednog vremena čiji problemi, nažalost, ostaju neriješeni sve do današnjih dana.

Noviteti: Minari
Među novitete stiže Minari, obiteljska priča o korejsko-američkoj obitelji koja kupnjom farme u ruralnom Arkansasu 1980-ih nastoji ostvariti američki san. Hvaljeni film američkog redatelja Leeja Isaaca Chunga jedan je od miljenika kritike, publike i ovogodišnje sezone nagrada, a za Oscara se natječe u šest kategorija, uključujući onima za najbolji film, režiju, scenarij, glavnog glumca (Steven Yuen u ulozi oca) te sporedne glumice (Youn Yuh-jung u ulozi bake).
Još sljedeći tjedan imate priliku pogledati Quo vadis, Aida?, dojmljivu ratnu dramu o stradanjima u okupiranoj Srebrenici bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić, koja se za Oscara natječe u kategoriji najboljeg stranog filma. U istoj kategoriji jedan od kandidata je Još jedna runda, humorna drama danskog redatelja Thomasa Vinterberga, čiji se likovi odluče upustiti u eksperiment stalne opijenosti ne bi li ostvarili sve svoje potencijale.
Među novitete se vraća i Influencerica, intrigantna drama Magnusa von Horna koja nas vodi iza kulisa ovog zanimanja, te popularni dokumentarni film Nun of Your Business Ivane Marinić Kragić, priča o neočekivanoj ljubavi na neočekivanom mjestu.

Još jedna runda

Matineja: Raya i posljednji zmaj
I sljedeći vikend na matineji pogledajte novi film studija za animaciju Disney, Raya i posljednji zmaj. Riječ je o obiteljskoj pustolovini o ratnici iz naslova koja odlazi u potragu za posljednjim zmajem, ne bi li se suprotstavila zlim silama koje prijete uništiti njezin svijet. Uzbudljiva priča, dopadljivi likovi i vrhunska animacija već su provjereni recept za uspjeh studija Disney, a hrvatsku inačicu krasi i izvrsna sinkronizacija na hrvatski jezik, koja će razveseliti najmlađe gledatelje.

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Novi roman, novi film i Kultni petak pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje .
Sukladno važećim epidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu značajno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Raspored projekcija: KinoKinoteka