Tjedan u Kinoteci: Odjeci novog romana

Ciklus „Novi roman, novi film“ posvećujemo odjecima ove stilske struje u kinematografijama diljem svijeta, u sklopu Filmsko-čitateljske grupe gledamo 400 udaraca Françoisa Truffauta, a za vikend uživamo u FonoKinoteci i gostovanju Vedrana Ružića.

Novi roman, novi film: Odjeci

Ciklus posvećen 60. obljetnici filma Prošle godine u Marienbadu te odnosu književne struje novog romana i filma zaključujemo s nekoliko izuzetnih naslova, u kojima se mogu prepoznati odjeci „novoromanske“ estetike i pogleda na svijet. Krećemo s Kaja, ubit ću te!, alegorijskom pričom o ljudskoj prirodi i zlu u režiji Vatroslava Mimice, čija fragmentarna i eliptična naracija strukturirana oko traumatskog događaja evocira pripovjednu strukturu radova Alaina Resnaisa i Marguerite Duras.

Na istome tragu nalazi se i Pogrebna povorka ruža, kontrakulturni klasik japanskog redatelja Toshija Matsumota, koji nas kroz priču o zavodljivoj zvijezdi kluba Genet uvodi u noćni svijet Tokija s kraja 1960-ih. Stanley Kubrick naveo je Matsumotov film kao izravnu inspiraciju za vlastiti distopijski klasik Paklena naranča (1971), a u Kinoteci prikazujemo njegovu nedavno restauriranu verziju.

Tjedan zaključuje Tenet, eksplozivna kombinacija akcije i SF-a u kojoj se redatelj i scenarist Christopher Nolan vratio svojoj opsesiji manipulacije (filmskim) vremenom. Je li riječ o šablonskom blockbusteru ili posveti mogućnostima filma da prekoračuje zakone logike, razuma, prostora i vremena? Je li Tenet spektakularni promašaj ili Nolanova „incepcija“ novoromanske bombe u samo srce Hollywooda? Možda je vrijeme da mu damo još jednu priliku i provjerimo!

Filmsko-čitateljski klub: 400 udaraca

Filmsko-čitateljski klub projekt je koji su pokrenuli Književni klub Booksa i kino Kinoteka, s namjerom da s polaznicima istražuje odnos pisane riječi i pokretnih slika. Na sljedećem izdanju kluba čitamo Filmski klub (Iris Illyirica, 2020), autobiografsku priču kanadskog autora Davida Gilmoura. Knjiga je to o epizodi iz vlastitoga života, kada je Gilmour svome sinu tinejdžeru dao dozvolu da odustane od školovanja, pod uvjetom da zajedno s njime pogleda tri filma tjedno.

Prvi film na popisu bio je 400 udaraca, novovalovski klasik Françoisa Truffauta, koji se na Gilmourovu knjigu nadovezuje svojim autobiografskim karakterom i važnim pitanjima o odnosu institucionalnog školstva, obrazovanja i razvoju pojedinca. A sve to bio nam je dovoljan razlog da ga ponovno pogledamo na velikom platnu!

Noviteti: Kandidati za Oscara

Među Novitetima i dalje prikazujemo kandidate za ovogodišnje Oscare. Tu su Zemlja nomada redateljice Chloé Zhao, odličan film ceste o ženi koja se nakon gubitka posla pridružuje zajednici suvremenih nomada.

Još jedna runda Thomasa Vinterberga humorna je drama o osnovnoškolskim učiteljima u krizi srednjih godina, koji se upuštaju u neobičan eksperiment s alkoholom, a Minari Leeja Isaaca Chunga govori o korejskoj obitelji koja se 1980-ih u SAD-u nastojala izboriti za svoj komad američkog sna.

Domaće boje na repertoaru i dalje brani Nun of Your Business, izvrstan dokumentarni film Ivane Marinić Kragić, o djevojkama koje su pronašle ljubav na neočekivanom mjestu.

FonoKinoteka: Vedran Ružić

U sklopu glazbenog programa FonoKinoteka, u subotu, 17. travnja, ugostit ćemo dva umjetnička projekta glazbenika i likovnog umjetnika Vedrana Ružića. U 18:00 sati na rasporedu je Spiritual Market, jazz koncert Vedran Ružić kvarteta i projekciji art filma u režiji Ire Tomić i Johna Karduma.

U 20:00 sati program nastavlja s jazz koncertom Forbidden Live, nastalim prema istoimenom albumu snimljenim u godini zabrane koncertnih događanja uslijed pandemije koronavirusa. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 35 kuna, a na dan izvedbe 45 kn. S obzirom na ograničen broj mjesta, preporučamo da ih nabavite što prije!

Praktične informacije
Filmove iz ciklusa Novi roman, novi film pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.
Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.
Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Raspored projekcija: KinoKinoteka